Namn: Lösen:

Största globala havsinventeringen

Publicerad den 4 augusti 2010  (Läst 2 040 gånger.)När 360 forskare från hela världen inom kort summerar tio års inventering beräknas de ha räknat ihop över 230 000 marina arter i alla världens hav. Havsinventeringen – Census of Marine Life (CoML) – har genomförts i 25 biologiskt representativa regioner i världen, från Antarktis i söder via de tempererade och tropiska haven till Arktis i norr.

Den visar att haven kring Australien och Japan har den i särklass rikaste biologiska mångfalden. Där lever vardera nära 33 000 livsformer som kan klassas som marina arter. Tillsammans med haven utanför Kinas kust, Medelhavet och Mexikanska golfen bildar de topp-fem bland de biologiskt mest värdefulla havsområdena i världen.

Östersjön hör enligt studien till de hav som i förhållande till sin vattenvolym har den rikaste biologiska mångfalden, med omkring 4 000 kända arter. Innanhavet hyser en tredjedel av världens alg- och planktonarter och har i likhet med Medelhavet och Atlanten på senare år invaderats av allt fler främmande och oönskade arter.

Man varnar också för biologiska hot som utfiskning, övergödning, förstörda livsmiljöer, främmande arter, utsläpp, syrefria havsbottnar, försurning och stigande vattentemperaturer. Värst utsatta är inneslutna hav som Östersjön, Medelhavet, Mexikanska golfen och Karibiska havet.

Andra resultat:
- 1/5 av alla arter utgörs av kräftdjur
- 2/5 av alla arter utgörs av fiskar och mollusker
- 2/5 av alla arter utgörs av alger, encelliga djur, ringmaskar, nässeldjur, plattmaskar, tagghudingar, svampdjur, mossdjur, manteldjur, ryggradsdjur och ryggradslösa djur
- 2% av alla arter utgörs av ryggradsdjur som valar, sjölejon, sjöfåglar, sköldpaddor och valrossar

Undersökningen täcker dock inte alla delar av världshaven, exempelvis är inte Mexikos stillahavskust, Rysslands arktiska kust och stillahavskust, Afrikas västkust, norra och östra delarna av vattnen kring Indonesien, Svarta Havet, centrala delar av Atlanten och stora delar av Stilla Havet (exempelvis Polynesien och Mikronesien) med i undersökningen.

Den 4:e oktober vid en tillställning i London släpps den fullständiga rapporten av alla undersökningar.

Läs mer:
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.419850-storsta-globala-havsinventeringen
http://www.coml.org/pressreleases/whatlives10/CoML_WhatLivesInTheSea_Public.pdf
http://www.coml.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Census_of_marine_lifeDenna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Marinbiologi Forskning
Tomas Solver
Tomas Solver

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Champagnevrakets position felaktig

2010-08-02
Champagnevrakets position felaktig
Det är måndag den 26 juli 2010, alltså för exakt en vecka sedan. En grupp åländska dykare befinner sig söder om Föglö, cirka 500 meter från den position ..»

Trampdriven ubåt

2010-07-30
Trampdriven ubåt
Franska ingenjörer på Rivieran har tagit fram en liten ubåt som drivs av att piloten trampar på pedaler, som i sin tur driver propellrarna som driver ..»

Populär dykplats hotad

2010-07-28
Populär dykplats hotad
Den mycket populära dykplatsen Ön Limhamn i Malmö hotas nu att grundas upp genom att kommunen vill fylla ut botten och göra den grundare, så att maxdjupet ..»

Wes Skiles död

2010-07-23
Wes Skiles död
Det var i onsdags den 21:a juli klockan 15 lokal tid under ett dyk i havet utanför Boynton Beach, Florida, USA, som den världsberömde dykaren Wesley C. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »