Största globala havsinventeringen
Publicerad den 4 augusti 2010 (Läst 1 876 gånger.)
Runt 185 000 arter har redan identifierats i världens hav. Störst är artrikedomen kring Australien och Japan. Även Östersjön har i förhållande till sin storlek ett mycket rikt marint liv men är samtidigt ett av de mest hotade haven i världen.
När 360 forskare från hela världen inom kort summerar tio års inventering beräknas de ha räknat ihop över 230 000 marina arter i alla världens hav. Havsinventeringen – Census of Marine Life (CoML) – har genomförts i 25 biologiskt representativa regioner i världen, från Antarktis i söder via de tempererade och tropiska haven till Arktis i norr.
Den visar att haven kring Australien och Japan har den i särklass rikaste biologiska mångfalden. Där lever vardera nära 33 000 livsformer som kan klassas som marina arter. Tillsammans med haven utanför Kinas kust, Medelhavet och Mexikanska golfen bildar de topp-fem bland de biologiskt mest värdefulla havsområdena i världen.
Östersjön hör enligt studien till de hav som i förhållande till sin vattenvolym har den rikaste biologiska mångfalden, med omkring 4 000 kända arter. Innanhavet hyser en tredjedel av världens alg- och planktonarter och har i likhet med Medelhavet och Atlanten på senare år invaderats av allt fler främmande och oönskade arter.
Man varnar också för biologiska hot som utfiskning, övergödning, förstörda livsmiljöer, främmande arter, utsläpp, syrefria havsbottnar, försurning och stigande vattentemperaturer. Värst utsatta är inneslutna hav som Östersjön, Medelhavet, Mexikanska golfen och Karibiska havet.
Andra resultat:
- 1/5 av alla arter utgörs av kräftdjur
- 2/5 av alla arter utgörs av fiskar och mollusker
- 2/5 av alla arter utgörs av alger, encelliga djur, ringmaskar, nässeldjur, plattmaskar, tagghudingar, svampdjur, mossdjur, manteldjur, ryggradsdjur och ryggradslösa djur
- 2% av alla arter utgörs av ryggradsdjur som valar, sjölejon, sjöfåglar, sköldpaddor och valrossar
Undersökningen täcker dock inte alla delar av världshaven, exempelvis är inte Mexikos stillahavskust, Rysslands arktiska kust och stillahavskust, Afrikas västkust, norra och östra delarna av vattnen kring Indonesien, Svarta Havet, centrala delar av Atlanten och stora delar av Stilla Havet (exempelvis Polynesien och Mikronesien) med i undersökningen.
Den 4:e oktober vid en tillställning i London släpps den fullständiga rapporten av alla undersökningar.
Läs mer:
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.419850-storsta-globala-havsinventeringen
http://www.coml.org/pressreleases/whatlives10/CoML_WhatLivesInTheSea_Public.pdf
http://www.coml.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Census_of_marine_life
Denna artikel diskuteras iforumetTaggar: Marinbiologi Forskning