Namn: Lösen:

Stort medeltidsvrak funnet

Publicerad den 2 juli 2010  (Läst 3 552 gånger.)


Foto: Statens Maritima Museer
Foto: Statens Maritima Museer

Vid en undersökning inför en planerad nedläggning av en kabel som Sjöhistoriska museet utförde i slutet av maj påträffades ett skeppsvrak vid norra Älgö, Baggensfjärden. Vraket är byggt i klinkbyggnadsteknik (bordläggningsplankorna överlappar varandra). Lämningen är från akterstäven till urtaget där förstäven suttit ca 17 meter. Troligtvis har den ursprungliga längden på skeppet varit närmare 20 meter. Tre dendrokronologiska (årsringsdatering) prover togs för att få en datering och om möjligt få reda på var virket ursprungligen avverkats. Nu har svaren på analyserna anlänt och de gav ett häpnadsväckande resultat. Alla tre prover gav ett svar som visade att virket avverkats runt år 1485. Analysen visade också att skeppet troligen byggts i nordöstra Danmark.

Det påträffas sällan medeltida vrak av den här storleken, vilket gör att detta fynd kan ge ny information om det medeltida skeppsbyggeriet men även om hur de medeltida segellederna skärgården gått.

Läs mer och se film på: http://www.sjohistoriska.se/sv/Kusten-runt/Marinarkeologi/Blogg/

Hör gärna av er med frågor.

MVH
Jim Hansson
Jim.hansson@maritima.seTaggar:  Vrakfynd Sjöhistoriska Museet Marinarkeologi Exploatering
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Flygfotoinventering ledde till fler vrakfynd

2010-07-01
Flygfotoinventering ledde till fler vrakfynd
Oscar Törnqvist som är doktorand i marinarkeologi blev inspirerad av en artikel i Marinarkeologiskt Tidskrift nr 4 2009 där artikelförfattaren Jim Hansson ..»

Axmar undervattenspark invigd

2010-07-01
Axmar undervattenspark invigd
Idag invigs Axmar undervattenspark – en av världens första undervattensparker som visar både natur och kultur. Parken är en guide till undervattensvärlden ..»

Dive Sweden i konkurs

2010-07-01
Dive Sweden i konkurs
För "Dive i Göteborg Sweden AB" med organisationsnr 556712-9944 har kronofogden inlett en konkurs. Det framgår av bolagsverkets hemsida. På auktionssajten ..»

Sillkungen visades upp

2010-06-30
Sillkungen visades upp
Den sillkung som i maj hittades i Bollvallstrand och fördes till Havets Hus i Lysekil visades upp för allmänheten på måndagen den 28:e juni. Intresset ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »