Superkavitation möjlighet för uv-farkoster
Publicerad den 5 september 2014 (Läst 2 523 gånger.)
Ett teknologiskt institut i Kina har hitta lösning på två tekniska hinder för att kunna bygga bemannade farkoster som kan färdas extremt fort under vatten med hjälp av superkavitation.
South China Morning Post (SCMP) skriver om ett genombrott för undervattensforskningen, där Harbin Institute of Technology har nått framgång genom att utveckla superkavitation för att användas på större farkoster.
Superkavitation innebär att man omger en uv-farkost med en gasbubbla, vilket reducerar friktionen i vatten och medger högre hastigheter. Ett problem har dock varit att man har behövt skjuta ut farkosten med hög hastighet eftersom det krävs en viss hastighet för att kunna uppnå superkavitation. Det är annars svårt att öka hastigheten så mycket för egen maskin att man sedan kan övergå till superkavitation, eftersom vattenmotståndet långt innan gränsen för superkavitation blir så stort att det är svårt att övervinna.
Tidigare har superkavitation används för exempelvis torpeder, en rysk torped kallad Shakval har vid tester uppnått 370 km/h under vatten, men då endast kunnat styra rakt fram och nått max en dryg kilometer.
Genombrottet i Harbin innebär att man dels kan styra en farkost genom att påverka friktionen på farkostens utsida, och på så sätt göra att farkosten vrider sig i önskad riktning, dels i att man har hittat en metod för att kunna öka hastigheten för egen maskin och inte behöva skjuta ut den vid start. Två faktorer som göra att man har tagit bort två hinder från att bygga större bemannade farkoster.
Teoretiska kalkyler tyder på att man kan bygga en farkost som färdas mellan Kina och USA:s västkust på drygt 1½ timme då man tror sig kunna bygga farkoster som kan uppnå nästan överljudshastighet i vatten, dvs nästa 5800 km/tim.
Forskningen drivs i dagsläget främst av militära intressen, men de spekuleras också om möjlig godstransport med undervattensfarkoster. Det finns även intresse i att kunna konstruera smidräkter med luftbubblor på utsidan för att på så sätt kunna minska vattenmotståndet vid simning.
Läs mer:
http://www.scmp.com/news/china/article/1580226/shanghai-san-francisco-100-minutes-chinese-supersonic-submarine
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3842692.ece
Taggar: Ubåt Teknik Forskning