Namn: Lösen:

Svårt mäta havens volym

Publicerad den 17 november 2009  (Läst 2 493 gånger.)

satellit
Två satelliter i samma omloppsbana mäter avståndsskillnaden för att känna gravitationen. Bild: NASA

För att öka förståelsen för havets inverkan på klimatet, och därmed kunna göra bättre tolkningar och prognoser, så är det viktigt att kunna mäta hur mycket vatten som finns i haven. Mängden vatten i haven varierar nämligen, med en skillnad på upp till 15.000.000.000.000 ton mellan olika årstider. Uppgift är svår att lösa eftersom man förvisso lätt kan mäta skillnad mellan havsbotten och vattenytan, men kompliceras av faktorer temperatur och salthalt, men även av att havsbotten sviktar under ökad vattenmassa, faktiskt så mycket att en kontrollpunkt på land kan variera någon centimeter i höjdled och någon millimeter i sidled.

Det tyska forskarlaget löste uppgiften genom att mäta hur havets dragningskraft påverkade satelliter som passerade över området, dvs större dragningskraft till följd av ökad vattenvolym innebär en kursändring, vilket i sin tur kan mätas ner till tusendelarsmillimeter. Detta kompletteras sedan med mätstationer på land som mäter förändringar i jordskorpans läge, för att ta fram pålitliga mätdata.

Förhoppningen är att metoden skall kunna användas för att kunna jämföra data över tiden och därmed kunna övervaka klimatförändringen på ett nytt sätt och även bättre kunna förstå väder och klimat.

Lär mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article677408.ece
http://www.innovations-report.com/html/reports/earth_sciences/water_ocean_143546.htmlTaggar:  Forskning
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

SMM inbjuder till sportdykarforum

2009-11-16
SMM inbjuder till sportdykarforum
Datum: 2009-11-28 Tid: kl 13-17 Plats: Sjöhistoriska Museet, Gärdet, Stockholm Arrangör: Statens Maritima Museer Moderator: Hans-Lennart Ohlsson Pris: ..»

Avslöjande film om Japansk delfinslakt

2009-11-15
Avslöjande film om Japansk delfinslakt
http://tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1334366 Källa: tv4play.se..»

Discovery Dive Team lanserar

2009-11-12
Discovery Dive Team lanserar "Sista minuten dykresor"
Discovery Dive Teams ägare, André Rickardsson meddelar att en ny unik tjänst för dykare lanseras inom kort. Denna tjänst ska göra det möjligt för besökaren ..»

Svensk bärgningsrobot

2009-11-09
Svensk bärgningsrobot
Den nya roboten är avsedd för kommersiella undervattensuppdrag, som exempelvis bärgning av last från sjunkna fartyg och kan arbeta på ner till 1.000 m ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »