Namn: Lösen:

Svensk bärgningsrobot

Publicerad den 9 november 2009  (Läst 4 311 gånger.)


Roman
Hela apparaten i ett tidigt utförande på land. Foto Invo.

Den nya roboten är avsedd för kommersiella undervattensuppdrag, som exempelvis bärgning av last från sjunkna fartyg och kan arbeta på ner till 1.000 m djup men styrs från ytan. Till skillnad från en ROV som simmar runt, så står roboten på botten och fungerar ungefär som en skogsmaskin, och har en 10 m lång arm som kan lyfta upp till 1 ton i ytterläget.
Hela utrustningen kan transporteras i 3 st 20 fots sjöcontainrar och väger på land 16 ton. Roboten sänks ner till botten med en vinsch, och får sedan sin styrning och kraft via en kabel från moderfartyget. På botten kan den utföra arbeten som tunga lyft, kapning och gripa tag i olika föremål, och kan genom att den står stabilt på botten utföra tyngre arbeten än en ROV klarar av.

Bakom roboten står konstruktören Leif Vogel och företaget INVO Marketing & Development AB som sedan 1992 arbetar med robotprojektet.

Se grafisk illustration i Ny Teknik:
http://www.nyteknik.se/multimedia/archive/00054/undervattens_stor_54807a.jpg

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/automation/article670347.ece
http://www.invo.se/roman.htm
http://www.invo.se
http://www.dagensps.se/artiklar/import/2006/6/16/9516/index.xmlTaggar:  Teknik ROV
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Estonia rättsfall i Frankrike

2009-11-05
Estonia rättsfall i Frankrike
På 1.300 anhöriga vill att en fransk domstol tar upp fallet med Estonia för en oberoende utredning genom att de anhöriga har lämnar in en stämningsansökan ..»

Dykkryssning på Galaxy

2009-11-01
Dykkryssning på Galaxy
Sugen på att träffa likasinnade och snacka dykning en hel helg? Då kanske detta event är något för dig! Boka biljett med Tallink Silja den 5e februari ..»

Ägartvist kring Titanic

2009-10-30
Ägartvist kring Titanic
Det är nu snart 100 år sedan det osänkbara fartyget sjönk och alla överlevande från olyckan har nu gått bort, men i en domstol i Virginia, USA, så pågår ..»

Växande bakterieansamlingar i Medelhavet

2009-10-26
Växande bakterieansamlingar i Medelhavet
På grund av ökad temperatur så håller ekosystemet i Medelhavet att förändras, och systemet fungerar idag annorlunda än det gjorde tidigare. För 20 år ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »