Namn: Lösen:

Svensk Dykerihistorisk Förening firar 40 år

Publicerad den 20 maj 2019  (Läst 1 393 gånger.)


Dyktankhuset på Djurgåren i Stockholm byggdes 1934 för att ge svenska flottans ubåtspersonal möjlighet att träna uppstigning från sjunken ubåt under säkra förhållanden. När marinen i slutet av 1970-talet flyttade sin verksamhet från Stockholm och det anrika Galärvarvet avvecklades, hotades Dyktankhuset av rivning.

År 1979 bildades på privat initiativ Svensk Dykerihistorisk Förening (SDHF, www.SDHF.se) med målsättningen att rädda Dyktankhuset från rivning, vilket lyckades. SDHF blev därmed världens första dykerihistoriska förening och firar med stolthet sitt 40-årsjubileum den 25 maj 2019, kl 10.00-12.00.

Dyktankhuset är ett ovärderligt historiskt kulturarv. Tillsammans med den 6 m höga träningstanken och världens äldsta elektrosvetsade tryckkammare inrymmer huset unika samlingar av föremål och utrustning från den tekniska utvecklingen inom såväl militärt som civilt dykeri och sportdykning. Här finns även Håkan Lans enmansubåt ”Doppingen”, hopfällbar tryckkammare, dykarklockor både för arbete och räddning av ubåtspersonal samt en av världens första fjärrstyrda undervattensfarkoster (Remotely Operated Vehicle, ROV).

Dyktankhuset sköts ideellt av SDHF under överinseende av Sjöhistoriska Museet. Målsättningen är att värna om och bevara det dykerihistoriska kulturarvet och att visa alla delar av den dykeritekniska utvecklingen, för både den svenska allmänheten och de många hitresta turisterna från hela världen som besöker Djurgården.
Jubileet sammanfaller med att SDHF står som värd för ett internationellt dykerihistoriskt event med besökare från en rad länder.Denna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Dykerihistoria
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Svenskt rekord i djup-fridykning.

2019-05-15
Svenskt rekord i djup-fridykning.
Djupfridykning är en sport som går ut på att dyka så djupt som möjligt på bara ett andetag. Det är en sport som är mestadels mental, där fridykaren måste ..»

Stor uppslutning vid demodag i Kolsva

2019-05-13
Stor uppslutning vid demodag i Kolsva
Vid den gamla fältspatgruvan utanför Kolsva genomfördes i helgen den första av två dykdagar som arrangeras av SI-TECH och Ursuit. Tanken bakom arrangemanget ..»

SI TECH lanserar tre torrhandsksystem

2019-05-08
SI TECH lanserar tre torrhandsksystem
PRESSMEDDELANDE NEVA är ett enkelt torrhandsksystem där dykaren drar handsken över en ring. NEVA-ringen installeras i SLÄGGÖ-ringen och därefter kan ..»

Seapro firar 20 år i dykbranschen

2019-04-25
Seapro firar 20 år i dykbranschen
PRESSRELEASE 20 roliga och innehållsrika år har gått sedan starten. Efter många intensiva år överläts dykskoleverksamheten till en partner och Seapro ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »