Ny bok om Svensk Gruvdykning
Publicerad den 16 november 2015 (Läst 3 850 gånger.)
Tanken var att skapa ett informationshäfte om gruvor men det slutade med en hel bok om svensk gruvdykning
Boken innehåller över 130 sidor bilder och grundläggande fakta om malm, gruvor och brytmetoder samt metoder och tekniker för säker gruvdykning. Författare är Rickard Lundberg, inbiten gruvdykare och gruventusiast. Den vänder sig framförallt till dig som vill lära dig mer om vilka problem som kan vänta i djupet och hur du relativt enkelt identiferar och undviker dem. Riskerna till trots-under ytan väntar en fantastisk och spännande värld.
När vi frågar Rickard om boken får vi veta att från början var det inte alls meningen att det skulle bli en hel bok om gruvdykning.
Det hela började med att Mattias Tancred och Dykmagasinet frågade mig om jag kunde tänka mig att gå på tur i den gamla järnmalmsgruvan i Tuna Hästberg med några av deras gruvdykarelever och berätta lite allmänt om gamla gruvor och brytmetoder med fokus på risker och säkerhet.
Jag tyckte att det lät roligt och efter några sådana turer fick jag för mig att det kanske kunde vara en bra idé att sammanfatta lite av det jag berättade om och sätta på pränt, för vad jag kunde se fanns det inte mycket skrivet om gruvor ens i befintlig kurslitteratur. Jag föreställde mig att det kanske skulle kunna gå att få ihop ett enklare häfte på 15-20 sidor med grundläggande fakta och lämpliga bilder. Projektet rullade dock på och med hjälp av ett antal mycket välvilliga vänner och bekanta hade jag till slut fått ihop över 130 sidor med information om gruvor, brytmetoder, orter, schakt och rum.
Nu ska det förstås tilläggas att jag på inga sätt är en auktoritet varesig på gamla gruvor eller riskerna med att klättra omkring i dessa, för mig är detta endast en rolig hobby, men förhoppningsvis ska det mesta av innehållet ha bäring i verkligheten och framförallt hoppas jag att boken ska bidra till en ökad säkerhetsmedvetenhet hos dem som läser den.
Skulle man vara intresserad av att bläddra lite i boken så finns den till försäljning hos Dykmagasinet i Karlstad och Oceanic Tech i Stockholm och är man allmänt nyfiken på gruvdykning så går det självklart bra att höra av sig till mig via Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg. I mån av tid och möjlighet ställer jag gärna upp och berättar lite mer om denna fantastiska och spännande hobby.
Relaterade artiklarBoken "Svensk Gruvdykning" finns nu som gratis PDF-versionTaggar: Gruvdykning Böcker