Namn: Lösen:

Svensk sonar gör nya vrakfynd i New York

Publicerad den 10 december 2010  (Läst 3 547 gånger.)


Erie canal line boat
Så kallade Erie canal line boat

I Oswego floden i delstaten New York har vrakentusiasterna Jim Kennard och Roger Pawlowski med hjälp av en svensk Deep Vision side scan sonar funnit ett nytt vrak av vad som antas vara en canalbåt, en så kallad "Erie canal line boat", dvs en flodpråm som drogs fram av hästar som gick längs kanalstranden och som användes i trafik mellan New York och Eriesjön (en av de stora sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada). Pråmarna användes för att transportera varor, kreatur och människor längs kanalenj och storleken var mellan 1830-1850 begränsad av de små slussarna, och det nu aktuella vrakfyndet stämmer överens med dessa mått.

Vraket ligger djupt nedbäddat i flodbädden och endast några decimeter av vraket sticket upp över botten, trots det så syns vraket tydligt på sonarbilden och man kan genom att mäta sonarbilden se att måtten och formen stämmer med kanalpråmarna.

Projektet är finansierat av Oswego Maritime Foundation som är en idéell medlemsorganisation som syftar till att främja utbildning, rekreation och forskning med maritim anknytning.

Fynden är skyddade enligt lag i deltasten New York och enligt federal amerikansk lagstiftning.

Läs mer:
http://www.shipwreckworld.com/articles/erie-canal-boat-discovery-oswego-river

Se sonarbilderna:
http://www.shipwreckworld.com/articles/gallery/73/264
http://www.shipwreckworld.com/articles/gallery/73/265

Deep Visions hemsida:
http://www.deepvision.se

Oswego Maritime Foundation hemsida:
http://www.oswegomaritime.orgDenna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Vrakfynd Teknik Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2010-12-07
Dykare söker efter de attakerande hajarna i Egypten
– Vi har varit 200—300 dykinstruktörer som frivilligt har åkt ut och hjälpt myndigheterna under dagen för att försöka lokalisera haj i området. Men på ..»

Udda valfynd i Bohuslän

2010-12-04
Udda valfynd i Bohuslän
Det var den 5:e november som femåriga Katja och Isak hittade skellet på stranden i Tjurpannans naturreservat utanför Grebbestad. Huvudet saknas så marinbiologerna ..»
2010-12-02
Riktig dykklubb på nätet
Dykarklubben Nätdykarna är en nybildad klubb som uteslutande ska existera online och som skall utgöra ett komplement till lokala dykklubbar runt om i ..»

NM i uv-foto avgjord

2010-11-29
NM i uv-foto avgjord
I år var Sverige och SSDF värd för de nordiska mästerskapen i uv-foto. Vinnare i år blev Christian Skauge från Tjøme og Nøtterøy Dykkerklubb i Norge med ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »