Namn: Lösen:

Svenska kanoner på Svartskäggs fartyg

Publicerad den 4 november 2013  (Läst 3 122 gånger.)

Bild av Svartskägg från 1736 av J. Basire.
Bild av Svartskägg från 1736 av J. Basire.

Svartskägg var en engelsk pirat som härjade i Västindien under åren 1716-1718 och byggde under den tiden upp en flotta av piratskepp som han bland annat använda för att belägra staden Charles Town (numera Charleston) i South Carolina, USA, och krävdel lösensumma för att häva blockaden. Samma år gick ett av hans skepp, Queen Anne''s Revenge, på grund utanför Beaufort, North Carolina medan en av hans kollegor undersöker möjligheten för amnesti. Det är omdebatterat av historiker om Svartskägg avsiktigligt satte flera av sina fartyg på grund för att lura sina piratkollegor vid denna händelse, eller om det var en olycka från vilken han flydde. Svartskägg försvann i alla fall med det kvarvarande fartyget och ens tor del av rikedomarna, han dog senare samma år i ett slag med en styrka utsänd av myndigheterna.

Fartyget Queen Anne''s Revenge lokaliserades 1996 och har sedan dess varit föremål för undersökningar. Nyligen lyftes några kanoner upp och dessa antas vara svenska och tros komma från Ehrendals fabrik i Sörmland och Finsprångs Bruk i Östergötland.
Att fartyg hade svenska kanoner på denna tid var inte ovanligt, eftersom Sverige var världens största tillverkare av gjutna järnkanoner och 90% av produktionen gick på export. Det var därför vanligt med svenska kanoner på både brittiska, spanska, franska och nederländska fartyg.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article3783958.ece
http://www.thelocal.se/20131101/blackbeards-swedish-booty-dredged-up-from-sea
http://edition.cnn.com/2013/10/29/us/blackbeard-cannons-north-carolina-shipwreck
http://www.popsci.com/article/technology/archaeologists-pull-5-blackbeards-cannons-sea

Läs mer om Svartskägg:
http://en.wikipedia.org/wiki/BlackbeardTaggar:  Vrak Marinarkeologi
Av: Pär Ahlgren
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter
2013-10-27
Internet under vattnet
Forskare håller på att utveckla ett kommunikationsprotokoll för undervattensbruk. Syftet är att standardisera undervattenskommunikation genom ljudvågor, ..»

Costa Concordia världens dyraste bärgning

2013-10-27
Costa Concordia världens dyraste bärgning
Costa Concordia är sedan september upprest i horisontalt läge, och står nu på undervattensplattformen som byggs inför bärgningen. Där kommer vraket stå ..»

Scuba Travel och Red Sea Explorers i nytt samarbete

2013-10-14
Scuba Travel och Red Sea Explorers i nytt samarbete
PRESSRELEASE Skandinaviska dykare älskar Röda Havet. Det korta reseavståndet, den höga kvaliteten på dykningen och goda prisnivån gör Egypten till ..»

Konstprojekt med undervattensporträtt

2013-10-06
Konstprojekt med undervattensporträtt
Vi består till största delen av vatten. Vårt inre är flytande men hålls på plats av vårt yttre. Vi lever vårt liv på ytan, på land, medan livets ursprungs ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »