Namn: Lösen:

Svenskt krigsfartyg återfunnet utanför Karlskrona

Publicerad den 14 april 2010  (Läst 5 151 gånger.)

Foto: Statens Maritima Museer
Foto: Statens Maritima Museer

Den 29 juni 1793 drabbas det svenska linjeskeppet Dygden av det som är alla sjömäns stora skräck - elden kommer lös och når krutdurken. Fullt rustad och vid ankar strax utanför Karlskrona exploderar skeppet som några år tidigare deltagit i det framgångsrika kriget mot Ryssland. Det sjunker snabbt till botten på 15 meters djup.

Vad som händer sedan är dolt i historiens dunkel. Efter olyckan faller platsen i glömska och fram tills nu har man inte känt till Dygdens exakta position. Det enda man vetat är att galjonsbilden bärgades strax efter förlisningen. Den går i dag att se på Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Hans Lineskär är intendent på Marinmuseum i Karlskrona och det var han som återigen lokaliserade Dygden. Efter att ha studerat dokument och gamla sjökort i flera år drog han slutsatsen om var skeppet borde ligga, därefter gjorde marinen i Karlskrona sökningar på platsen med minröjningsfartyget HMS Sturkö.
– Det var inga större svårigheter att ringa in var hon fanns i det läget, vraket hittades nästan direkt av marinen som skickade ner dykare för att filma vrakplatsen, berättar Hans Lineskär.

Föremål och kvarlevor kan finnas kvar ombord

Enligt museiintendenten är Dygden ovanlig, hon är det enda av skeppskonstruktören Fredrik Henrik af Chapmans linjeskepp som finns kvar i svenska vatten. Omständigheterna som fick henne att förlisa är också viktiga i sammanhanget.
– Alla andra 1700-talsvrak i Karlskronas skärgård är tömda på innehåll eftersom de sänktes medvetet för att skapa avspärrningar och hinder under vattenytan. Dygden var däremot ett fullt utrustat örlogsskepp när hon sjönk. Därför bör det finnas en hel del föremål och även kvarlevor efter omkomna besättningsmän i vraket, säger Hans Lineskär.

Marinmuseums chef, Richard Bauer, tycker att fyndet är både intressant och spännande. Även om fartygstypen är väldokumenterad tack vare bevarade modeller och ritningar så finns det annat som kan vara värt att utforska enligt museichefen.
– Vi vet att af Chapmans skepp hade speciella kanoner. Kanske finns sådana kvar under däck. Dessutom kan man tänka sig att det finns konstutsmyckningar, ornamentik och olika slags utrustning ombord. Allt sådant återstår nu att ta reda på, säger Richard Bauer.

FAKTA DYGDEN
Linjeskeppet Dygden byggdes på örlogsvarvet i Karlskrona som ett av tio systerfartyg och sjösattes 1784. Hon deltog bland annat i sjökriget mot Ryssland 1788-90. Fartyget konstruerades av den kända skeppsbyggmästaren Fredrik Henrik af Chapman. Ritningarna finns bevarade hos Statens maritima museer och flera modeller som visar hennes fartygstyp finns att se på Marinmuseum.

Längd: 49,5 m, Bredd: 13,59 m, Djupgående: 5,79 m, Besättning: 567 man, Bestyckning: 64 kanoner.

FILM
Se de första filmbilderna på Dygdens vrak:


PRESSINBJUDAN
Fredagen den 16 april klockan 10
bjuder vi in pressen. Intendent Hans Lineskär och marinarkeolog Marcus Hjulhammar berättar om fyndet. Representanter från marinen finns också på plats för att berätta om dykningarna vid vraket. Välkomna!

Kontaktpersoner
Hans Lineskär, intendent
hans.lineskar@maritima.se
0455 35 93 05

Marcus Hjulhammar, marinarkeolog Sjöhistoriska museet
marcus.hjulhammar@maritima.se
08 519 549 92

Joakim Johansson, kommunikatör
joakim.johansson@maritima.se
0455 35 93 53

Marinmuseum: på land, på vatten - på riktigt!

Källa: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/marinmuseum/pressrelease/view/svenskt-krigsfartyg-aaterfunnet-utanfoer-karlskrona-395622Relaterade artiklar
Gasledning går genom skeppskyrkogård
Nya avslöjanden om Jutholmsvraket
Sjöfartsverket gör vrakinventering
Lasarettfartyget "The Centaur" hittad utanför Australien
Ubåten HMS E18 funnen
1700-talsankare upphittat utanför Luleå
Ubåt från första världskriget funnen
Kopparlast hittat i vrak
Nya fynd av vrak i Lurö skärgård
Nytt intakt 1600-tals vrak funnet i Stockholm
Ännu ett vrak hittat vid Märket i Ålands hav
Ubåten S2 hittad
Nyupptäckt vrak kan vara vikingaskepp
Skattjägare nära legendariskt guld
Nytt vrak hittat på botten av Baggensfjärden
Rester efter 200 år gammalt skepp hittat
Krigsskepp från 1780 upptäckt i Ontariosjön
Sjöfararen Dias fartyg kan ha hittats
Forskare dyker efter medeltida skeppsvrak och störtade krigsplan

Taggar:  Vrakfynd Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Aktivister bromsar japansk valjakt

2010-04-14
Aktivister bromsar japansk valjakt
När den japanska valjaktsflottan seglade ut i slutet av förra året för att jaga valar runt Antarktis, så hade man som mål att fånga 985 valar, men genom ..»

Shen Neng 1 bärgad från Stora Barriärrevet

2010-04-13
Shen Neng 1 bärgad från Stora Barriärrevet
I måndags blev det 230 m långa kinesiska fraktfartyget Shun Neng 1 bärgad av australiska myndigheter efter att man noga besiktat fartyget och pumpat ut ..»

7000 svenska gruvhål till din GPS

2010-04-11
7000 svenska gruvhål till din GPS
Riksantikvarieämbetet har en databas "Fornsök" som omfattar bl a fornlämningar, slott, industrier, gruvhål och gruvfält. http://www.raa.se/cms/fornsok/start.html. Vanliga ..»

Belize vill utrota drakfiskarna

2010-04-11
Belize vill utrota drakfiskarna
Sedan nio drakfiskar kom ut i Karibien efter orkanen Andrew 1992 då ett akvarium gick sönder, så har de förökat sig explosionsartat i Karibien där de ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »