Namn: Lösen:

Svenskt rekord i djup-fridykning.

Publicerad den 15 maj 2019  (Läst 3 761 gånger.)

Alexander Nilsson under rekorddyk i filippinerna
Alexander Nilsson under rekorddyk i filippinerna

Djupfridykning är en sport som går ut på att dyka så djupt som möjligt på bara ett andetag.
Det är en sport som är mestadels mental, där fridykaren måste få ner sin puls och bli lugn och på så sett få ner sin energiförbrukning, för att på så sätt kunna hålla andan och dyka till de här djupen. Innan Alexander börjar sitt dyk så spenderar han ungefär tre minuter på ytan för att slappna av musklerna i kroppen och samtidigt meditera sig till ett inre lugn innan dyket börjar.

Dyket är uppdelat i olika delar, där första delen går ut på att använda energin i musklerna för att ta sig igenom den positiva flytkraften de första 20 metrarna. Därefter så börjar Alexander att frifalla, det vill säga, lungorna komprimeras till en sån liten volym så att kroppen blir såpass tung att den börjar sjunka, snabbare och snabbare ner till djupet.

Nere vid det redan bestämda djupet så hämtar Alexander en liten lapp som bevis på att varit nere på djupet, och sen börjar det hårda arbetet med att ta sig upp från djupet. Här börjar koldioxidhalterna i kroppen att höjas och man får viljan att börja andas, direkt efter så börjar diafragman att kontrahera. Här gäller det att behålla lugnet trots att kroppen skriker efter luft.

Efter att ha klarat av att simma hela vägen upp från 73 meter så får Alexander äntligen andas igen, dyket tog två minuter och 36 sekunder. Här måste han göra ett så kallat ytprotokoll, vilket går ut på att ta av sig det man har på ansiktet och efter det göra ett okej-tecken, därefter säga "Im okey", allt under 15 sekunder. Därefter överlägger domarna under en minut innan dom bestämmer sig om det var ett godkänt dyk eller inte. I det här fallet så var det godkänt och Alexander tog hem ett Svenskt rekord i djupfridykning i disciplinen konstant vikt med bifenor - CWTB. Det tidigare rekordet innehölls av Christian Ernest som i april dök till 72m.Taggar:  Fridykning
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Stor uppslutning vid demodag i Kolsva

2019-05-13
Stor uppslutning vid demodag i Kolsva
Vid den gamla fältspatgruvan utanför Kolsva genomfördes i helgen den första av två dykdagar som arrangeras av SI-TECH och Ursuit. Tanken bakom arrangemanget ..»

SI TECH lanserar tre torrhandsksystem

2019-05-08
SI TECH lanserar tre torrhandsksystem
PRESSMEDDELANDE NEVA är ett enkelt torrhandsksystem där dykaren drar handsken över en ring. NEVA-ringen installeras i SLÄGGÖ-ringen och därefter kan ..»

Seapro firar 20 år i dykbranschen

2019-04-25
Seapro firar 20 år i dykbranschen
PRESSRELEASE 20 roliga och innehållsrika år har gått sedan starten. Efter många intensiva år överläts dykskoleverksamheten till en partner och Seapro ..»

Dykmässan i Göteborg drog rekordpublik

2019-04-03
Dykmässan i Göteborg drog rekordpublik
Eriksbergshallen fick under mässhelgen ta emot 3500 besökare och i folkvimlet fanns både Norrmän, Danskar och Tyskar. Ett flertal seminarier och föreläsningar ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »