Namn: Lösen:

Sveriges miljöfarligaste vrak undersöks på nytt

Publicerad den 2 mars 2021  (Läst 2 270 gånger.)

Skytteren
Arkivbild: Skytteren

I höjd med Lysekil, ca 10 kilometer ut tills havs, vilar det 172 meter långa vraket Skytteren på ca 74 meters djup.
Hon transporterade svenskt stål och kullager till de allierade vid tiden av förlisning. En dimmig dag 1 april 1942 gjorde Skytteren ett försök att bryta sig igenom dimman men besköts av tyskarna.
Kaptenen valde då att sänka sitt egna skepp så tyskarna ej skulle få tag på lasten.

Men hennes historia slutar inte där, för uppskattningsvis finns det kvar 400-500 kubikmeter olja kvar på vraket, och det naturskyddade området Bratten med flera antalet rödlistade arter ligger inte långt ifrån. Därför arbetar nu ett danskt företag, JD Contractor, med att inspektera vraket och arbetet beräknas ta veckor.

– Vi vill få fram mer fakta om exakt var i vraket oljan finns och hur mycket olja det rör sig om. Med dessa fakta som bas kan vi, om allt går i lås, förhoppningsvis genomföra en tömningsoperation under 2021, säger Fredrik Lindgren, utredare vid HaV.

Undersökningarna av Skyttaren har tills idag kostat totalt ca 3.3 miljoner kronor.

Mer information om undersökningen: https://www.havochvatten.se/arkiv/aktuellt/2021-03-01-miljofarligaste-vraket-undersoks-ater.html

Mer information om vraket Skytteren: https://www.havochvatten.se/miljopaverkan-och-atgarder/miljopaverkan/fororeningar-och-farliga-amnen/vrak/havs-arbete-med-vrak/skytteren.html

Karta över Sveriges mest miljöfarliga vrak: https://www.havochvatten.se/miljopaverkan-och-atgarder/miljopaverkan/fororeningar-och-farliga-amnen/vrak.html

Dykplatsen, dykloggar och mer information om Skytteren:
https://www.dykarna.nu/dykplatser/skytteren-191.html
Taggar:  Vrak Miljö Lysekil
Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Spektakulära nakensnäckor och deras släktingar i ny bok

2021-02-15
Spektakulära nakensnäckor och deras släktingar i ny bok
Så här skriver SLU Artdatabanken på sin webbshop för Nationalnyckeln: Det ligger ett skimmer av sagoväsen över nakensnäckor och deras havslevande släktingar. ..»

Projekt

2021-02-10
Projekt "Återskapa Östersjöns livskraft" igång!
Världsnaturfonden WWF, tillsammans med 5 lokala partners spridda över Sverige, sätter nu igång projektet som ska engagera både barn som vuxna för Östersjön! — ..»

Estonias dokumentärfilmare frikända

2021-02-09
Estonias dokumentärfilmare frikända
Det var under natten den 28 september 1994 som passagerarfartyget Estonia förliste på öppet hav, mellan finska Utö och estniska Dagö. Av nästan 1000 passagerare ..»

Sealife kamerahus för iPhone

2021-02-08
Sealife kamerahus för iPhone
Är du ute efter att ta undervattensbilder men inte vill lägga pengar på en komplett kamerarigg så kan ett undervattenshus för mobilkameran vara ett bra ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »