Namn: Lösen:

Sydostpassagen vill ha dykning på Kronan

Publicerad den 31 oktober 2014  (Läst 3 176 gånger.)

Teckning av regalskeppet Kronan (gjord av Jacob Hägg).
Teckning av regalskeppet Kronan (gjord av Jacob Hägg).

Vrakentusiasten, journalisten och dokumentärfilmaren Malcolm Dixelius jobbar för att öppna upp dykturismen runt Öland i projektet som kallas "Sydostpassagen" (tidigare kallat "Vrakrike").

Målet är att gör Kalmar län till en resedestination för vrakintresserade dykare. Bland annat finns ideer om att skapa ett rev i Bödabukten och öppna upp regalskeppet Cronan för sportdykning. Influenserna till projektet kommer från USA där Dixelius har besökt liknande projekt vid de Stora Sjöarna.

Tisdagen den 27:e oktober lade Dixelius fram en förstudie till Kalmar Länsstyrelse kring planerna på att göra regionen till ett marinarkeologiskt centrum. Målet är att vara igång med verksamhet om 1½ år. Kommuner och länsstyrlese är positiva till projektet som man hoppas skall ha positiv inverkan på näringslivet i regionen.

Projektet har tidigare även gjort studiebesök i Haninge kommun för att ta intryck från turistsatsningen Dalarö Skeppsvraksområde.

Läs mer:
http://24kalmar.se/2014/10/28/oppna-kronan-for-vrakdykning
http://www.olandsbladet.se/article/nu-har-dykturismen-hogsta-prioritet
http://www.vrakskydd.se/index.php?option=com_content&view=article&id=102:vrakrike-vid-kalmarsundTaggar:  Vrak Kronan
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Torr i munnen efter dykning?

2014-10-25
Torr i munnen efter dykning?
Den luft eller gas som vi andas under dykning är extremt torr för att skona dykflaskor och förhindra regulatorfrysningar. Den är så torr att en del personer ..»

Cotton Carrier POV - GoPro- fäste för dykare och actionsportare

2014-10-21
Cotton Carrier POV - GoPro- fäste för dykare och actionsportare
PRESSRELEASE Cotton Carriers nya POV ™ Bracket erbjuder dig som använder en actionkamera ett tryggt och säkert sätt att fånga action från olika vinklar. ..»

Nanight - Nya svenska dyklampor

2014-10-18
Nanight - Nya svenska dyklampor
PRESSRELEASE Under vecka 43 börjar leveranserna i stor skala av de ljusstarka dyklamporna. Tidigare har ett fåtal utvalda dykarna.nu medlemmar lyckats ..»

Se videon när färjan M/F Ærøsund går till botten

2014-10-11
Se videon när färjan M/F Ærøsund går till botten
Den 5e Oktober i år sänktes den 55år gamla färjan M/F Ærøsund utanför den danska kusten för att få ett nytt liv som artificiellt rev. Teamet bakom sänkningen ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »