Namn: Lösen:

Tång, havets grönsaker!

Publicerad den 29 april 2021  (Läst 1 107 gånger.)

Katerina skördar fingertång med sax. Foto av Emmy Ahlén
Katerina skördar fingertång med sax. Foto av Emmy Ahlén

Havet är fyllt av tillgångar av alla dess slag. Många av dem kan man äta och skördar, fiskar och odlar vi hållbart kan havets resurser mätta och gynna oss på många sätt. Tång, eller makroalger som det kallas i vissa sammanhang, växer och frodas av näringsrikt vatten och drivs av solljus. Västerhavet bjuder på mängder av tångarterarter såsom blåstång, sockertång, fingertång (kombu), havssallat, karragentång, gaffeltång, rörhinna, sågtång och knöltång. Tång innehåller mängder av bra näringsämnen och är en stor proteinkälla, alltså en viktig tillgång för matlagningen i omställningen till en hållbar framtid.
Tång är ett perfekt tillbehör till de flesta rätter, att blanda ut pastan med, baka bröd på, använda som krydda, i grytan eller garnering. Tång är som havets grönsaker. De olika arterna har olika egenskaper, textur och smak. En smak av havet!

Scandinavian Seaweed Company är ett företag baserat utanför Marstrand som skördar vilt växande tång, förbereder och torkar dem och förser restauranger och konsumenter med noga utvalda arter av både bruna, gröna och röda alger. Företaget drivs an Katerina och Johan, två inbitna dykare och marinbiologer med många års erfarenhet av dykning runt om hela världen. De är det enda företaget som dyker efter tången och skördar varje bit för hand för att se till att det blir tång av högsta kvalitét och skördat på ett hållbart sätt som gynnar framtida tillväxt.

En rolig upplevelse är att följa med på tångsafari och kurser i hur tång fungerar, skördeteknik samt matlagningskurs. En weekend i marinbiologins tecken med fokus på en hållbar framtid och alger som livsmedel. Alla bokningar är skräddarsydda och sker i små grupper, gå in på www.scandsea.se för mer information. Där kan man även beställa hem tång och få receptförslag.Emmy Ahlén
Emmy Ahlén

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Podd: Skrotrensning under ytan

2021-04-28
Podd: Skrotrensning under ytan
Detta och mycket mer får vi svar på när Fredrik Johansson från Rena Mälaren och Eriq Agelii från Rena botten/GUE Sweden gästar oss i den senaste podden, ..»

Kampen om Narvik

2021-04-26
Kampen om Narvik
För vrakdykare är norska Narvik ett av de ställen som står högt upp på listan över resmål. Efter den Tyska invasionen 1940 där målet var att säkra malmtransporter ..»

Örlogsskepp på menyn i Karlskronas nya dykpark

2021-04-24
Örlogsskepp på menyn i Karlskronas nya dykpark
Redan nästa år planerar Karlskrona att öppna en ny dykpark. Vrakmuseums marinarkeologer påbörjade därför redan i höstas undersökningar av det område som ..»

Dykare befaras omkommen i Montola gruva, Finland

2021-04-16
Dykare befaras omkommen i Montola gruva, Finland
Under Tisdagen har finska medier rapporterat om ett dödsfall i den finska gruvan Montola. Enligt uppgifter så ska två erfarna gruvdykare ha genomfört ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »