Tång, havets grönsaker!
Publicerad den 29 april 2021 (Läst 967 gånger.)
Båten glider ut från den lilla småbåtshamnen utanför Tjuvkil, det är en glänsande vårdag med stilla blått hav, kala bohusländska klippor och sälar som ligger och lapar sol runt krönet. Det är vår och fortfarande krispigt i vattnet, alltså den bästa tiden på året att skörda tång! Havet har fått påfyllning av genomströmmande näringsämnen under vintern, solen strålar har lockat tången att börja växa till sig och de enstaka temperaturerna gör den krispig och god. Det är ett par månader kvar till sommarens värmeböljor och semesterfirarnas intensiva båtåkande, ännu ligger lugnet kvar på sjön.
Katerina skördar fingertång med sax. Foto av Emmy Ahlén
Havet är fyllt av tillgångar av alla dess slag. Många av dem kan man äta och skördar, fiskar och odlar vi hållbart kan havets resurser mätta och gynna oss på många sätt. Tång, eller makroalger som det kallas i vissa sammanhang, växer och frodas av näringsrikt vatten och drivs av solljus. Västerhavet bjuder på mängder av tångarterarter såsom blåstång, sockertång, fingertång (kombu), havssallat, karragentång, gaffeltång, rörhinna, sågtång och knöltång. Tång innehåller mängder av bra näringsämnen och är en stor proteinkälla, alltså en viktig tillgång för matlagningen i omställningen till en hållbar framtid.
Tång är ett perfekt tillbehör till de flesta rätter, att blanda ut pastan med, baka bröd på, använda som krydda, i grytan eller garnering. Tång är som havets grönsaker. De olika arterna har olika egenskaper, textur och smak. En smak av havet!
Scandinavian Seaweed Company är ett företag baserat utanför Marstrand som skördar vilt växande tång, förbereder och torkar dem och förser restauranger och konsumenter med noga utvalda arter av både bruna, gröna och röda alger. Företaget drivs an Katerina och Johan, två inbitna dykare och marinbiologer med många års erfarenhet av dykning runt om hela världen. De är det enda företaget som dyker efter tången och skördar varje bit för hand för att se till att det blir tång av högsta kvalitét och skördat på ett hållbart sätt som gynnar framtida tillväxt.
En rolig upplevelse är att följa med på tångsafari och kurser i hur tång fungerar, skördeteknik samt matlagningskurs. En weekend i marinbiologins tecken med fokus på en hållbar framtid och alger som livsmedel. Alla bokningar är skräddarsydda och sker i små grupper, gå in på www.scandsea.se för mer information. Där kan man även beställa hem tång och få receptförslag.