Namn: Lösen:

Tappad dykflaska på ubåtsmassakern återfanns på Gotland

Publicerad den 24 oktober 2021  (Läst 3 410 gånger.)

Foto: Anders Nyberg
Foto: Anders Nyberg

I slutet av juli befann sig Peter Bäcklund tillsammans med en grupp kamrater ombord på dykfartyget M24 för att dyka på s/s Nicomedia, ett av vraken som ingår i "Ubåtsmassakern" strax söder om Ölands södra udde, när olyckan slog till.

- Jag var klantig helt enkelt. Jag skulle kroka loss stageflaskan för att hoppa i vattnet men tappar den, berättar Peter. Jag lyckas få tag i den men sitter så illa till att jag inte kommer upp med Rebreathern på ryggen så till slut orkar jag inte hålla kvar utan blir tvungen att släppa. Enligt kaptenen ombord så borde flaskan ligga på vraket så jag tänkte väl att vi hittar den.

Men flaskan återfanns aldrig trots en sökinsats.
- Jag får väl se det som en offergåva till havsgudarna, förklarar Peter som väl hemma i Karlstad igen beställde en ny flaska hos den lokala butiken.

Där kunde historien om flaskan tagit slut, men drygt 10 veckor senare fick Anders Nyberg, ordförande i Gotlands dykarklubb ett samtal där man undrar om någon på Ön tappat en dykflaska? På sydvästra Gotland hade nämligen ett par förbipasserande sett en dykflaska ligga i vågskvalpet och hört av sig.

- Jag åkte till platsen och letade men hittade inget, säger Anders, så jag tänkte att jaja, någon har väl tagit den. Men kort därefter blev han åter kontaktat av en dykande bekant som berättade att en lokalbo tagit hand om flaskan, så till slut hamnade den hemma hos mig varpå jag kunde konstatera att den inte tillhörde någon lokal dykare.

Anders la sedan ut en efterlysning i forumet på dykarna.nu samt på facebooksidan och där fick han snabbt napp! Tack vare flaskans märkning kunde flera personer snabbt ringa in vem ägaren var och i Karlstad gick telefonen varm hemma hos Peter.

- Jag hade fått flera meddelanden men haft telefonen på ljudlös, men min dykkompis ringde och var uppspelt, "Har du sett i dykarnas forum, jag tror att det är din flaska!".

Och mycket riktigt, det var Peters flaska som efter att ha landat på Östersjöns botten utanför Öland gjort en osannolik resa drygt 30 mil för att spolas upp på Gotlands strand.

- Man skulle ju vilja veta vad som har hänt och hur den har färdats, säger Peter. Den har väl läckt lite och till slut blivit så lätt att den fått flytkraft, den är tydligen helt tom nu men även om det skulle visa sig att den är helt förstörd så kommer jag att behålla den som ett minne och ställa den i vardagsrummet!

Nu är Peters flaska på väg hem igen, drygt 3 månader efter förlusten.Denna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Gotland
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Action Camera Underwater Video Basics

2021-10-19
Action Camera Underwater Video Basics
Små actionkameror så som GoPro, Paralenz och SeaLife har länge använts av dykare under ytan för deras lätta hantering, låga kostnad och storlek. Nu ..»

Svenska framgångar i VM i undervattensfoto

2021-10-12
Svenska framgångar i VM i undervattensfoto
PRESSRELEASE De svenska lagen består av: • Niklas Nilsson, Kungälv, (fotograf) och Catarina Josteus, Göteborg (modell/assistent) • Fredrik Blomqwist, ..»

Papua - bland paradisfåglar och djävulsrockor Årets Pandabok 2022!

2021-10-07
Papua - bland paradisfåglar och djävulsrockor Årets Pandabok 2022!
Med följande motivering kammade boken hem priset: ”Boken Papua presenterar bilder med sådan känsla och kvalitet att naturfotografi upphöjs till konst. ..»

Sjöfartsverket hittar lastfartyg utanför Holmsund

2021-09-24
Sjöfartsverket hittar lastfartyg utanför Holmsund
Ett stort och hittills okänt fartygsvrak har hittats på havsbotten utanför Umeå. – Vi vet inte vad det här kan handla om, säger Carl-Johan Linde, presschef ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »