Namn: Lösen:

Tappad dykkamera upphittad efter 7 år

Publicerad den 16 maj 2024  (Läst 1 177 gånger.)

Kamerahuset hade efter 7 år i havet hållit tätt.<br />Det lilla GoProhuset hade dessvärre gett upp.
Kamerahuset hade efter 7 år i havet hållit tätt.
Det lilla GoProhuset hade dessvärre gett upp.

Så här beskriver Jonny själv händelsen,

Havsresan har sedan 1990 varje år dokumenterat havet bra sidor och dåliga sidor. Gemensamt för varje år att detta genomförs under Kristihimmelsfärdsveckan med ett 30 tal dykare, forskare, arkeologer. Så även 2017.

Ett av mina uppdrag denna vecka var att dokumentera status på ett vrak i Öresund som kallas Kanonpråmen. Efter vrakdyket ligger jag på ytan med kamerans blixtarmar lindad under min underarm, samtidigt som jag rullar in linan till min SMB. Kameran trillar av armen och börjar sjunka.

Just vid detta tillfälle hade jag en ny parkamrat och min skolning säger att man inte bryter vattenytan utan parkamratens vetskap om varför. Jag gör detta under några sekunder och försöker förklara vad som hänt och går sedan ner under ytan och börjar söka. Men 2,5 knops ström är det ganska lönlöst och kameran får räknas som borttappad.

I förrgår den 14 maj 2024 får jag ett samtal från ett par på danska sidan av Öresund, närmare bestämt Snekkersten 20 nm norrut från dykplatsen. De har hittat en kamera i ett undervattenshus vid stranden.

När de öppnade huset för att titta på kameran hittar dom ett visitkort från mig, som jag har använt till att fixera kameran i undervattenshuset och de får då en ledtråd till vem som kan vara ägaren.

Blixtar och armar har oxiderat av. Så troligen har kameran legat på botten svagt negativ i vikt och när armarna lossnat så har de flutit upp och drivit i väg till denna underbara badstrand som finns vid Snekkersten. Undervattenshuset är av märket Seafrog, och ett av budgetmärkena på marknaden och inne i huset fanns en Sony a6000. Som var helt intakt utan skador när den återfanns.Relaterade artiklar
Tappad dykflaska på ubåtsmassakern återfanns på Gotland

Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2024-04-13
Man avled i dykolycka vid Gullmarsfjorden
Mannen var på cirka 50 meters djup när något hände som gjorde att han inte lyckades ta sig upp själv. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte ..»
2024-04-04
Dykare omkom i Plura-grottan Norge
Efter räddningsinsatsen konstaterades att dykarens liv gick tyvärr inte att rädda. Personen dödförklarades på platsen. Dykaren är en man med amerikanskt ..»

Ny bok om bärgningen av DC-3an

2024-03-11
Ny bok om bärgningen av DC-3an
Den 13 juni 1952 lyfte ett spaningsflygplan från Bromma flygplats. Ombord fanns åtta personer. Deras uppdrag var topphemligt. Två timmar efter start förlorades ..»

Alex Dawson har blivit utnämnd till Årets undervattensfotograf

2024-02-20
Alex Dawson har blivit utnämnd till Årets undervattensfotograf
Den svenske superfotografen Alex Dawson, tog i veckan hem priset "Årets Undervattensfotograf" som årligen anordnas av UPY. På östra Grönland tar de ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »