Namn: Lösen:

Tech Diving 2006

Publicerad den 2 december 2006  (Läst 1 958 gånger.)





Det är roligt att få vara en del av fina traditioner. KTH DK har nu för tredje gången arrangerat Tech Diving, först 1994, sedan år 2000 och så nu, i år 25-26 nov 2006. Årets seminarium blev en succé – här kan du läsa om varför.

Våra förberedelser har pågått sedan i mars. När vi då träffades i klubben och började skriva ”önskelista” på vilka föreläsare vi ville ha, kunde vi aldrig tänka oss att alla skulle tacka JA. Det har självklart varit ett tufft jobb att få alla bitar att falla på plats, men vi har varit många som har jobbat och alla har haft siktet inställt på samma sak; ”I november ska vi överträffa alla förväntningar!”

Fredagen den 24 november
Speciell dag, idag kommer föreläsarna. Dagens chaufförer Dimitri och Crille har åkt skytteltrafik till Arlanda för att hämta alla. På eftermiddagen hade vi en specialvisning av Vasamuséet – det var extra roligt att det var muséets intendent och vår moderator, Fred Hocker som höll i visningen. Därefter bar det av till Dyktankhuset där nästa specialevenemang var ordnat. På kvällen åt vi en gemensam middag på restaurang South och fick där första chansen att lära känna personerna bakom namn såsom; Bernie Chowdhury, Alv Brubakk, Mark Dogherty, Don Shirley, Michal Waldbrenner, Bruce Wienke och våra svenska stornamn Johan Candert och Åke Larsson. Det blev en tidig kväll, förväntningarna och förberedelserna inför helgen var många…

Lördag den 25 november
Redan vid 7-tiden var vi i besättningen på plats. Nu gällde att få ordning på det sista som rörde lokalen. Hjälpa våra utställare till rätta och få sekretariatet på plats. Strax före 9 öppnade vi registreringen och det flöt på fint – alla var registrerade och klara i god tid innan första föreläsning.

Don Shirley var först ut på programmet med sin otroligt gripande historia. Dons föreläsning handlade om expeditionen till Boesmangat grottan i Sydafrika där hans buddy Dave Shaw tragiskt omkom. En oerhört stark och gripande berättelse, vi var många som satt med en klump i halsen när Don slutade tala.

Deep Sea production visad oss otroliga bilder, både rörliga och stilla, från vraken efter några av alla de båtar som sjönk under 2:a Världskrigets störst slag till sjöss. För många är namn som Goya, Willhem Gustloff och General von Steuben okända men för oss som satt i publiken idag har de blivit högst verkliga.

Lunch; Rödspätta med skagensås – gott! Under lunchen var vi många som fick chansen att mingla med föreläsarna som helt utan förbehåll bjöd på sin kunskap.

Bruce Wienke uppdaterade oss om vad som gäller för decodykning med Helium. Ett komplext ämne men som i Bruces händer förvandlades till enkelt och lättbegripligt. Bruce uppmanade också alla att skicka in sina ”intressanta” profiler. Han och hans team håller som bäst på att skapa en databas som på sikt även ska finnas tillgänglig på Internet.

Michael Waldbrenner en av EKPP’s grundare gjorde nu det första av två framföranden – det handlade om rebreathern RB 80. Skapad av Michael’s kompis Reinhard Buchaly. Oerhört intressant att höra hur utvecklingen gått till och vad som fällt avgörande när den här apparaten kommit fram. Och i alla fall jag tänkte flera gånger under föredraget ”lyllos Michael som har en ”Reinhard Buchaly” i sitt team”.

Fika med färska kanelbullar och massor av intressanta diskussioner med såväl föreläsare som utställare.

Bernie Chowdhurys föredrag ”Safety first – lessons from the last dive” fick oss alla att tänka efter. Det finns mycket att lära av den olycka som ligger bakom Bernies bok ”The last dive” oavsett om man dyker vanlig sportdykning eller gör långt mer avancerade dyk. Bernie presenterade sina tankar med både videoinslag och slides.

Fred Hocker summerade dagen och sedan var det dags för en enormt trevlig middag i Q restaurangen. Vi satt vid runda bord ca 8-10 personer vid varje bord, föreläsare, utställare, seminariedeltagare och arrangörer i en enda stor blandning. Maten var utsökt och för att hålla stämningen på topp fanns tre toastmastrar på plats. Kvällen avslutades på Flygsektionens pub.

Söndag den 26 november
Solen sken när vi kom till KTH denna tidiga morgon. Fram med kaffe och bullar till alla.
Redan klockan 10.15 var det dags för dagens första föreläsning och en del av oss kände nog att den där sista ölen borde ha fått stanna i öltappen…

Åke Larsson, vår egen svenska mästare på Reabreathers, hade arrangerat en workshop! Fantastiskt kul. Efter en kort introduktion till ämnet gick hela gruppen vidare till ett klassrum där det fanns mellan 15-20 olika apparater att titta på. Och som vi tittade! Det fanns allt från unika hemmabyggen till en RB80-clon, som dagen till ära demonstrerades av Michael Waldbrenner! Alla som kunde bidra med kunskap gjorde det. Själv blev jag länge fast med Hans Örnhagen och en oerhört snygg syrgas-apparat.

Michael Waldbrenner var nu tillbaka – den här gången med det ämne som ligger honom allra närmast om hjärtat. Grottdykning i Europa. Michael guideade oss igenom allt från hur man tar sig till dessa OMÖJLIGA platser till hur man bäst bygger ett bra ”habitat” för att kunna klara de långa decotiderna. Och så det där med att man alltid ska ha en Italienare med på expeditionerna Vilket tips!

Lunch – svenska köttbullar med hemlagat potatismos och lingon!

Alf Brubakk en av världens absolut främsta auktoriteter på decompressionsteori höll ett fantastiskt föredrag. Vi fick lära oss att träning inom rätt tidsintervall i förhållande till dykning förändrar och minimerar kroppens tendens att bilda bubblor. Men det är ingen lätt ekvation det kan jag säga… Och mössen – stackars dem.

Fred Hocker, som kom in sent i programmet, gav oss en inblick i hur det såg ut när de gjorde den marinarkeoliska utgrävningen efter Bozburun Byzantine. Vilket vatten, där i Grekland och vilka vackra fynd som togs upp. Fred gjorde också en väldigt intressant koppling till hur många i teamet som fick DCS före och efter att de började göra ett ordentligt deco.

Kaffe, sockerkringlor och mingel med alla föreläsarna.

Mark Dougherty var Tech-Diving 2006 sista föreläsare. Och Mark knöt ihop säcken genom att berätta om hur räddningsoperationen i Plura, nu i somras gick till. Mark var ansvarig räddningsledare och det fanns många svåra utmaningar att övervinna innan de lyckades bärga kroppen efter den förolyckade dykaren. Mark väckte också tanken hos oss alla att vi borde formera oss bättre för att vara förberedda när, inte om, en olycka händer.

Fred Hocker och KTH DKs ordförande Erik Arméren sammanfattad dagarna som gått och tackade föreläsare, deltagare, utställare och sponsorer.

Det har varit fantastiskt, jag hoppas att jag får uppleva det igen. Och det allra bästa är alla möten med människor som har uppstått. Jag har träffat massor av nya, trevliga människor, alla lika positiva, alla med samma brinnande intresse för dykning!

Tack alla ni som var med och gjorde det här till en sällsynt minnesvärd helg!
//Anna Morin

Orginalbilderna i reportaget finns här: https://www.dykarna.nu/photoAlbum/album.asp?userId=2&albumId=12770



Anna Morin
Anna Morin

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2006-11-30
Ett av Sveriges äldsta vrak har påträffats
Ett av Sveriges äldsta vrak har påträffats i skärgården Blekinge. Det är två privatpersoner som hittat skeppet vid Strukö utanför Karlskrona. Provtagningar ..»
2006-11-27
Dykarrangör stämmer Tjörns kommun
SKÄRHAMN Påmomangen AB hotar stämma Tjörns kommun på nära 1,8 miljoner kronor. Orsak: Bolaget hävdar att kommunen brutit ett löfte om båtplats. Bolaget ..»
2006-11-26
Rekordförsök, Nattdyk 2006
Den 7 december går Nattdyk 2006 av stapeln på flera platser runt om i Skandinavien. Arrangemanget började förra året i Norge och då fick man med sig ..»

Estoniafilm oförklarligt försvunnen

2006-11-22
Estoniafilm oförklarligt försvunnen
SKL:s enhet för dokumentations- och informationsteknik har inlett en omfattande utredning av allt material som filmats och fotograferats kring vraket. Sammanlagt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »