Namn: Lösen:

TEST - Apple Watch Ultra som dykdator

Publicerad den 10 december 2022  (Läst 2 161 gånger.)

Apple Watch Ultra på säkerhetsstopp. Foto: Micke Tilja
Apple Watch Ultra på säkerhetsstopp. Foto: Micke Tilja

Apple Watch Ultra med dykfunktionalitet och Oceanic+ nya app är bland de största dyksnackisarna just nu och frågan är hur bra är egentligen klockan som dykdator? Kan den rent av helt ersätta traditionella dykdatorer?

Under en tio dagar lång liveaboard i Röda havet fick vi möjlighet att både testa att dyka med Apple Watch Ultra samt få ett utlåtande av två av deltagarna som själva använde sina Apple-watches som dykdatorer.

Christopher Andersen
Undervattensfotograf boende i Strömstad

- Det här är min tredje Apple Watch. Jag är en inbiten Apple-användare och är helt inne i det ekosystemet. Efter att ha gjort närmare 30 dyk med klockan så är jag imponerad över skärmen. Den är tydligare och bättre än min Shearwater och har en mycket hög kontrast. Jag gillar verkligen den heptiska feedbacken man får genom att klockan vibrerar och gör mig uppmärksam på att det är något jag bör bli uppmärksam på. Det känns väldigt tydligt rakt igenom min våtdräkt.

Jag har upptäckt en del små buggar men det kan jag förstå eftersom mjukvaran är helt ny, ska bli väldigt intressant att se vad man fram över kommer att kunna göra mjukvarumässigt. Än så länge har jag bara testat i varma vatten, ska bli intressant med torrhandskar.

Jag har under dyken även haft med mig min shearwater dykdator för att jämföra och båda enheterna har visat i det närmaste exakt samma värden.

Under denna resa så köpte jag ett provabonnemang på en månad men kommer definitivt att köra vidare på detta.


Marko Wramén
Undervattensfotograf och frilansjournalist boende i Arild

- Till att börja med vill jag säga att det är en fantastisk skärm! Tydlig information, jättebra haptisk respons. Loggboksfunktionen i appen verkar jättebra även om den har en del små konstiga barnsjukdomar, som till exempel att man visar ackumulerat dykdjup, vad man nu skulle ha det till? En del andra buggar finns fortfarande, som under ett av mina dyk där klockan startade om mitt under ett säkerhetsstopp.

Råkade också ut för att klockan gått in i loggboksläge när jag hoppat i vattnet. Det går inte att ändra tillbaka när man väl är under ytan utan jag fick gå upp till ytan för att åtgärda. Här i Röda Havet har inte min mobiltäckning varit helt stabil och jag har noterat att det inte går att starta loggboken utan uppkoppling vilket är märkligt.

Men med detta sagt så är min slutsats ändå att klockan och appen är både tydliga och bra med undantag för några barnsjukdomar.Relaterade artiklar
Ny app till Apple Watch Ultra förvandlar din iPhone till dykdator
Apple Watch Ultra - med inbyggd dykdator

Taggar:  Oceanic dykapp Dykdator Apple Watch Ultra
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Två nya ISO-standards för Rebreatherutbildning

2022-12-01
Två nya ISO-standards för Rebreatherutbildning
International Organization of Standards, ISO, har publicerat två nya standarder som relaterar till grundutbildningarna av rebreathers. ISO 24804:2022 ..»

Ny app till Apple Watch Ultra förvandlar din iPhone till dykdator

2022-11-11
Ny app till Apple Watch Ultra förvandlar din iPhone till dykdator
Tänk dig att du har din dykdator integrerad i din dykkamera. Det är principen för vad Oceanics utvecklare nu håller på att ta fram där man kombinerar ..»

Populära dykplatser i Gullmarsfjorden fara för dykare?

2022-11-06
Populära dykplatser i Gullmarsfjorden fara för dykare?
Ormestad, Hällebäck, Fossen och Jordfall är några av de populära dykplatser där dykare på senare tid observerat trålare nära land. Nyligen var dykaren ..»

Dags för Diversnight 2022

2022-10-31
Dags för Diversnight 2022
Diversnight uppkom som en idé från den norska dykaren Tone Svee Dahl som 2005 bjöd in till ett gemensamt kvällsdyk. Eventet har sedan dess växt till att ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »