Namn: Lösen:

Tidernas mest värdefulla skatt funnen

Publicerad den 18 maj 2007  (Läst 6 028 gånger.)


Greg Stemm, talesman för Odyssey Marine Exploration vägrar envist att tala om vart vraket ligger. Men förra året sökte företaget ensamrätt på att få bärga lasten från ett 1600-talsvrak som man hittat cirka 60 kilometer utanför Englands nordvästspets. I förra månaden klubbade en federal domare igenom tillståndet för Odyssey.

Svarta Svanen
Nu står 17 ton mynt på fast mark – i Odysseys ägo.
Vraket låg nämligen på internationellt vatten och tillhör helt företaget.
Det hemliga bärgningsprojektet har fått namnet ”Black Swan” (Svarta Svanen). Den bärgade skatten består av mer än 500 000 olika mynet, vars värde enligt myntexperten Nick Bruyer är värda hundratals, kanske tusentals, dollar styck.
– För den här tidsperioden är fyndet utan motsvarighet, säger han till nyhetsbyrån AP.

Börnoterat företag
För företaget Odyssey, som är börsnoterat, kom skattfyndet i rättan tid. 2003 lyckades man bärga en mångmiljoninbringande skatt från fartyget SS Republic, men de senaste två åren har företaget gått med minus, rapporterar AP.
Ett av kommande stora projekt går ut på att hitta det brittiska krigsfartyget HMS Sussex som deltog i krig mot Frankrike men sjönk 1694. Enligt historiker hade fartyget nio ton guldmynt i lasten när det gick under i en storm utanför Gibraltar. Stämmer de uppgifterna, och lasten från HMS Sussex bärgas, lär den vara i paritet med värdet av skatten från ”Svarta Svanen”.

Källa: Aftonbladet

Mer info:
http://www.e24.se/dynamiskt/klacksparkar/did_15511746.asp
http://shipwreck.net/pr134.html

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/response.asp?id=226881&main_Id=226881&catId=0Relaterade artiklar
Tvingas avslöja vrakposition
Spanien jagar vrakplundrare
Spanien slåss för gammal guldskatt

Jonas Eklöf
Jonas Eklöf

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

Expedition ska besöka

2007-05-18
Expedition ska besöka "Stella polaris"
Fartyget vilar på 72 meters djup och har hittils inte besökts av dykare. Nu planerar en grupp dykare att ta sig ner till vraket. Området besväras ofta ..»

Nu får Estoniadykarna bryta tystnaden

2007-05-16
Nu får Estoniadykarna bryta tystnaden
Vi vill veta vad de observerade. Såg de exempelvis några hål i skrovet eller tecken på explosioner? säger Claes Kjellström, forskningschef på SSPA. I ..»
2007-05-15
Ytterligare 3 kilometer av grottpassager funna i Wakulla
Det är organisationen WKPP som sedan 1990 har arbetat med att utforska grottsystemet mellan "Wakulla spring" och "Leon Sinks". Det här är ett av våra ..»
2007-05-15
500-år gammalt skepp funnet i Norge
Efter att skeppet dokumenterats så har en träbit tagits upp för analys och med hjälp av C-14 metoden har vrakets byggår fastställts till mellan 1470 och ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »