Namn: Lösen:

Tidningen DYK på egna ben

Publicerad den 21 maj 2010  (Läst 4 004 gånger.)


De senaste tio åren har DYK ingått i det engelska förlaget Underwater Publications som bland annat ger ut tidningen Diver. Under denna period har DYK växt från 10 till 12 nummer per år. Genom samarbetet har man haft tillgång till några av branschens bästa reportrar och fotografer, något som lilla DYK annars inte hade mäktat med.

– När det gällde utländska reportage hade vi alltid bra täckning, men jag kände ofta att jag skulle vilja ha mer från hemmaplan, berättar Martin Örnroth, chefredaktör på DYK sedan 2001 och en av de nya delägarna i tidningen.
– Ofta fick de lokala reportagen ge vika av ekonomiska skäl, eftersom DYK hade gratis tillgång till Divers digra artikelarkiv. Så när möjligheten gavs att köpa loss tidningen från Diver var jag inte sen att nappa, fortsätter Martin.
Idag ägs och drivs DYK av Martin Örnroth tillsammans med den danske redaktionschefen Jesper Kjøller och Martin Baadsgaard. Martin B kommer sedan tidigare från tryckeribranschen och är idag ekonomiansvarig på DYK.
– Nu har vi äntligen chansen att skapa ett magasin som bättre motsvarar det vi själva skulle vilja läsa i en dyktidning. Det blir fortsatt reportage från populära utländska resmål, men vi kommer att lägga mer krut på svenska och nordiska reportage, berättar Martin.
Sedan några veckor tillbaka har redaktionen därför förstärkts med två personer. Svensk lokalredaktör blir ingen mindre än National Geographic-fotografen Magnus Lundgren, som skrivit artiklar för DYK under många år. Hans danske kollega blir Ulrik Westphal vars Sprogø-reportage d DYK 5. Ulrik har också varit programledare för ett tv-program om dykning som gick på danska TV2.
– Självklart är det lite nervöst eftersom vi inte längre har någon “rik farbror” som kan fylla på kassan om den skulle sina. Men vi tror alla på det vi gör och vi har fått ett fantastiskt gensvar från alla vi pratat med, så nu gör vi den här satsningen fullt ut. Förhoppningsvis håller landets dykare och den svenska dykbranschen med om att detta är den rätta vägen, säger Martin.

Martin vill samtidigt passa på att uppmana alla som har idéer om vad man skulle vilja se mer av i DYK, att maila in det till tidningen. Det kan vara reportage du själv skulle vilja göra, eller något som du tycker att DYK borde skriva om. Maila det direkt till Martin på: martin@dykmag.net.Taggar:  Tidningen DYK Media
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Kanadensare kritiska mot vrak

2010-05-18
Kanadensare kritiska mot vrak
Föreningen Artificial Reef Society of British Columbia (ARSBC) förbereder att sänka en kanadensisk jagare, HMCS Annapolis, som artificiellt rev i Halkett ..»

Waterproof vinnare av Stora Designpriset 2010

2010-05-18
Waterproof vinnare av Stora Designpriset 2010
PRESSRELEASE Juryns motivering löd: ”Med en fot i vattnet och en på kontoret har Waterproof lyckats skapa branschens ”top-of-the-line-produkt”. Nyckelorden ..»

Tragisk drunkningsolycka vid populär dykplats

2010-05-18
Tragisk drunkningsolycka vid populär dykplats
Olyckan skedde strax efter klockan två under natten mot tisdagen. Då kom larm om att en person försvunnit från en fest i närheten av kalkbrottet. Ett ..»

Tunn olja utanför Bornholm

2010-05-14
Tunn olja utanför Bornholm
Oljefilmen upptäcktens av en fiskare och kommer troligtvis från fartyget Fu Shan Hai som sjönk i området efter en kollision 2003, bedömer Sövaernets Operative ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »