Namn: Lösen:

Torskprojektet ReCod - utsättning av småtorsk i Östersjön

Publicerad den 9 april 2021  (Läst 904 gånger.)

Torsk i fisktank på Ar. Foto: Lars Vallin/Sportfiskarna
Torsk i fisktank på Ar. Foto: Lars Vallin/Sportfiskarna

Östersjön är ett unikt hav med känslig miljö. Det är ett litet vattenutbyte, varierande salthalt och stora områden med syrefattiga bottnar. Torsken är en av Östersjöns viktigaste fiskarter både ekologiskt och ekonomiskt sett. Kombinationen av årtionden med överfiske och en misslyckad förvaltning står Östersjöns torskbestånd idag inför en akut situation.

Torsken är beroende av en viss salthalt och syrenivå för att kunna föröka sig. Torskens ägg ska flyta en bit ovanför botten, men de syrefattiga bottnarna och den låga salthalten gör att äggen istället sjunker till botten och dör. Idag finns det endast en plats kvar i södra Östersjön med de förutsättningar som behövs för att torsken ska lyckas fortplantning sig.

Projektet ReCod - utsättning av småtorsk i Östersjön ska testa om det går att hjälpa torsken förbi det sårbara äggstadiet och därmed öka antalet småtorskar i havet. ReCod genomförs av BalticWaters2030 i nära samarbete med Uppsala universitet.

Se inslaget i TV4 där Lars Vallin från Sportfiskarna berättar om arbetet med torskprojektet.
https://www.tv4.se/artikel/2NGi8aSugnpfizvutxhuDY/konstgjord-befruktning-kan-bli-torskens-raeddning?fbclid=IwAR2GeyEOLAwHrCQe02U8xRxWkbIZFu11KCJTAkmdPBbY9na87OxKXK0wvv8


Läs mer på: https://balticwaters2030.org/project/recod-utsattning-av-smatorsk-i-ostersjonTaggar:  Östersjön
Av: Emmy Ahlén
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Nytt kvinnligt rekord i djupdykning i grotta

2021-04-02
Nytt kvinnligt rekord i djupdykning i grotta
Den 26 mars dök Karen van den Oever till 236 meter i den sydafrikanska grottan Bushmansgat, och klår den tidigare rekordhållaren Verna van Schaik med ..»

Oceans S2 Supersonic är här!

2021-03-31
Oceans S2 Supersonic är här!
För 2 år sedan introducerade svenska Oceans (oceans.io) den första fristående dykdatorn med inbyggd buddy-kommunikation och möjliggjorde för dykare att ..»

Seaspiracy ute nu

2021-03-26
Seaspiracy ute nu
En ny dokumentär av Ali Tabrizi släpptes på Netflix i onsdags, Seaspiracy! En berättelse om hur överfiske, korruption och miljöförstöring hotar fiskebestånden ..»
2021-03-23
Nytt världsrekord i fridykning under is
I 2 minuter och 42 sekunder tog sig Johanna Nordblad fram under 60 cm tjock is iklädd bara en baddräkt. Längsmed hela sträckan hade hål borrats i isen ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »