Namn: Lösen:

Träbit från Vasa donerad till museeum

Publicerad den 18 februari 2006  (Läst 2 060 gånger.)

Den träbit som påstods komma från Vasa och auktionerades ut på Internet förra året har idag på eftermiddagen lämnats till Vasamuseet. Med träbiten lämnades ett brev där den anonyme köparen skriver:

Syftet, när vi bestämde oss för att lägga bud på objektet, var att låta träbiten generera ett mervärde vid någon välgörenhetsaktivitet för att sedan donera intäkterna till ett gott ändamål. Vi har dock tänkt om utifrån våra arkeologiska värderingar och funnit att en kommersialisering av det svenska kulturarvet inte är hedervärt och skulle skicka ut fel signaler till allmänheten.

Den anonyme köparen säger sig vara fullt medveten om att träbiten kanske inte är genuin. Enligt Vasamuseets experter är det omöjligt att avgöra om träbiten kommer från Vasa eller inte.

Detta enligt intern information från informationsavdelningen på Statens maritima museer.

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/trabit-fran-vasa-aterlamnad-179545/Relaterade artiklar
Fler "vasafynd" säljs på nätet
Nu säljs regalskeppet Vasa på nätet
Silvermynt hittade på regalskeppet Kronan

Taggar:  Vasamuseet
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter
2006-02-17
Robot ska undersöka olycksfärjan i Röda havet på 800 meters djup
Passagerarfärjan "Salam 98" som sjönk i Röda havet har hittats på havsbottnen. Vraket ligger på 800 meters djup cirka nio mil utanför Safaga, den egyptiska ..»
2006-02-16
Skattletare förlorar mål i Sundsvalls hovrätt
1997 återfanns vraket Jönköping som vid förlisningen 1916 var lastad med champagne. Claes Bergvall och Peter Lindberg som återfann vraket har sedan fyndet ..»
2006-02-15
BRÅ släpper rapport om kulturarvsbrott
Av rapporten framgår att hoten mot vårt kulturarv är många. Stölder av kulturföremål från kyrkor och museer, olaglig utförsel av föremål med exportförbud, ..»
2006-02-12
Gävle dykskola lägger ner
Den 1 april går Gävle Dykarskola i graven. Den främsta anledningen är att internet har tagit många kunder från dykarskolans butik. - Den senaste tiden ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »