Namn: Lösen:

Transportstyrelsens utlåtande om klubbåtar

Publicerad den 3 mars 2012  (Läst 3 035 gånger.)


I ett utlåtande svarar Transportstyrelsen på hurvida klubbar som äger båtar (exempelvis dykklubbar), får ta med gästande icke-medlemmar utan att det skall räknas om handelsfartyg med påföljande regelverk.


Angående dyklubbar
Transportstyrelsen har kommit fram till följande rörande möjligheten för dykklubbar att låta medlemmar ur andra dykklubbar följa med på dykturer.
Utgångspunkten är att fartyg som ägs av föreningar (exempelvis dykklubbar) där endast medlemmarna i föreningen följer med ut/använder fartyget inte utgör ett handelsfartyg.
Om medlemmar ur andra föreningar följer med och endast betalar den faktiska kostnaden, det vill säga självkostnaden (drivmedel och mat), för sitt deltagande ska fartyget inte heller anses vara ett handelsfartyg. Om betalningen däremot överskrider den faktiska kostnaden för deltagandet anses fartyget vara ett handelsfartyg.


Utlåtandet är en öppning för dykklubbar att ta med gästande dykare på sina dykbåtar och likt golfens greenfee låta dem betala för sitt deltagande. Tidigare har det rått oklarhet kring om detta skulle innebära att värdklubbens dykbåt då skulle räknas som kommersiell med påföljande regelverk för klubb, fartyg och besättning.

Hela brevet går att läsa på SSDF webbsida:
http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_44562/cf_104/Dnr_120046_Yttrande_r-rande_dykklubbar.PDFTaggar:  SSDF Juridik
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2012-03-02
Fortsatt dykning på Zenobia
DYK rapporterar idag om att cypriotiska myndigheterna backar i frågan om dykförbud på det populära vraket Zenobia utanför Larnacas hamn. Efter påtryckningar ..»

Dykförbud på Zenobia

2012-03-01
Dykförbud på Zenobia
Anledningen till dykförbudet, som utfärdats av hamnmyndigheten i Larnaca, är en dykolycka som ägde rum 2010 där en 33-årig dykare omkom. Kvinnan hittades ..»

Seminarieprogram på Vildmarksmässan

2012-02-25
Seminarieprogram på Vildmarksmässan
Mässan som för många är startskottet på årets dykning presenterar i år ett flertal intressanta föredragshållare. Här hittar du hela programmet. Fredag ..»

Upphittarna av Svärdet går till motangrepp mot Riksantikvarieämbetet

2012-02-22
Upphittarna av Svärdet går till motangrepp mot Riksantikvarieämbetet
Riksantikvarieämbetet hävdar på sin hemsida ( http://www.raa.se/cms/extern/aktuellt/aktuellt/svardet.html ) att det inte fått Svärdets position ”…trots ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »