Namn: Lösen:

Tryckkammarfusk gav 3 miljoner

Publicerad den 3 december 2008  (Läst 2 440 gånger.)

David Welsh drev tidigare ett dykcenter för både yrkesdykning och nöjesdykning. Han hade också tryckkammare med behandlingsresurser vid Fort Bovisand i Plymouth. Michael Brass betalade pubgäster upp till 200 brittiska pund per gång för att ställa upp som ”låtsasoffer” för tryckfallssjuka med behov av behandling i kammaren.
Åklagaren Michael Filton föredrog för rätten att fusket pågick mellan 1998 och 2002. Bedragarna fick ”låtsasoffrens” namn, adress, födelsedatum och socialförsäkringsnummer. Sedan skickade Welsh fakturor till 12 hälsomyndigheter och försäkringsbolag runt hela landet med krav på i snitt 6 500 pund för 37 icke genomförda behandlingar. Totalbeloppet var 240 500 pund. Bedrägeriet upptäcktes när polisen utredde ett fall med två dykare från Liverpool. De påstods ha fått behandling vid Fort Bovisand.
Vid husrannsakan hemma hos Welsh fann polisen en hopskrynklad papperslapp. Med Brass handstil stod där namn, adress, födelsedatum och socialförsäkringsnummer på några av personerna som felaktigt påståtts ha erhållit behandling i kammaren. Några av dem hävdade att de inte visste vad uppgifterna skulle användas till.
”Varken hälsomyndigheter eller försäkringsbolag ifrågasatte egentligen behandlingsrapporterna. Det måste ha varit mycket enkelt att genomföra bedrägeriet” sade Filton. ”Att bara fylla i formulären och hitta på behandling med hjälp av personuppgifterna innebar lättförtjänta pengar. Betalningarna flöt in utan protester.”

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på:
http://www.dykmag.net/Relaterade artiklar
Poängskala för tryckfallssjuka

Taggar:  Juridik
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-12-02
Poseidon-RB i tidningen Ny Teknik
Nästa år räknar Poseidon med att leverera 1500 ex. av det nya apparaten och att nå en omsättning på över 90 miljoner kronor. Det är en tredubbling jämfört ..»
2008-12-01
Norway of Arabia
Det fjordliknande området heter Musandam och ligger norr om Förenade Arabemiraten vid Hormuzsundet. Halvön Musandam är omgiven av höga berg som sträcker ..»
2008-12-01
Dansk dykare åtalas för parkamrats död
Den nu 35-årige mannen anklagas för vållande till kvinnans död, och fallet går nu till rättegång onsdag i Nykøbing Falster. Åklagaren anser att mannen ..»
2008-12-01
Colona blir ISO-certifierade
Certifikatet är erkänt av The Egyptian Ministry of tourism som ett riktmärke för alla företag inom dykindustrin, och visar att företaget håller högsta ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »