Namn: Lösen:

Tumlare siktad i Göta Älv

Publicerad den 13 juli 2010  (Läst 4 091 gånger.)På senare år har den utrotningshotade arten tumlare börjat återhämta sig och börjat siktas oftare och oftare på svenska västkusten, och nu har ett exemplar siktats i Göta Älv – vilket inte har skett på 50 år. Det var soldyrkare vid Eriksberg som fick privilegiet att skåda djuret när det en stund tog det lugnt längs kajen. Exemplaret var dock litet, bara 70 cm. Att det verkar som att arten håller på och återhämtar sig från att vara extremt utrotningshotad, antas bero på att miljögifterna minskar, fiskkvalitén blir bättre och nya fiskemetoder gör att man inte lika ofta av misstag fångar tumlare.

Fakta tumlare:
Vanlig tumlare är en av de minsta tandvalarna och den blir normalt 1,5 m lång och väga ~50 kg, riktigt stora exemplar kan bli uppåt 1,8 m långa och väga 75 kg.
Namnet tumlare kommer av artens rörelse när den kommer upp till ytan för att andas. Normalt andas den vid ytan varannan minut, men kan klara sig upp till 6 minuter och dyka ner till 240 m djup. En tumlare äter 1-2 kg fisk per dag, och då helst sill, skarpsill och mindre torskfiskar.
Längs Sveriges kuster förekommer arten i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön. År 1994 uppskattades antalet till 9 000 i den svenska västkusten och ungefär 600 i Östersjön. 2002 uppskattade antalet tumlare på västkusten till 36 000.
Vetenskapligt namn: Phocoena phocoena
Engelskt namn: Harbour Porpoise

Läs mer:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7458081.ab
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.408031-tumlare-vid-eriksberg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vanlig_tumlare
http://en.wikipedia.org/wiki/Harbour_porpoiseDenna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Marinbiologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Dykarna.nu och Sjöhistoriska museet i samarbete

2010-07-12
Dykarna.nu och Sjöhistoriska museet i samarbete
Dykarna.nu är skandinaviens största webplats för sportdykare. Webplatsen besöks dagligen av tusentals dykare. Genom samarbetet hoppas man nu att dessa ..»

Segla och dyk i Sydostasien med Scuba Travel

2010-07-11
Segla och dyk i Sydostasien med Scuba Travel
PRESSMEDDELANDE Några exempel på rutter som erbjuds är Best of Thailand, Andaman Islands, Burma banks, North Sulawesi, Komodo, Raja Ampat och Tubbataha ..»

Hajutsläpp i Lysekil

2010-07-10
Hajutsläpp i Lysekil
För sjunde året i rad så har Havets Hus i Lysekil släppt ut småfläckig rödhaj i havet för att stötta det lokala beståndet av den numera i svenska vatten ..»

Fiskebåt sjönk efter kollision

2010-07-08
Fiskebåt sjönk efter kollision
Det var i tisdagas (6/7) kl 18:45 som den danska fiskebåten Ninanitu AS100 kolliderade 21 sjömil öster Grenåå i Danmark med det 190 m långa bahamasregistrerade ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »