Tumlare siktad i Göta Älv
Publicerad den 13 juli 2010 (Läst 4 091 gånger.)
Tumlarna håller på och återhämtar sig i Sverige, och nu har en liten tumlare siktats i Göta Älv.
På senare år har den utrotningshotade arten tumlare börjat återhämta sig och börjat siktas oftare och oftare på svenska västkusten, och nu har ett exemplar siktats i Göta Älv – vilket inte har skett på 50 år. Det var soldyrkare vid Eriksberg som fick privilegiet att skåda djuret när det en stund tog det lugnt längs kajen. Exemplaret var dock litet, bara 70 cm. Att det verkar som att arten håller på och återhämtar sig från att vara extremt utrotningshotad, antas bero på att miljögifterna minskar, fiskkvalitén blir bättre och nya fiskemetoder gör att man inte lika ofta av misstag fångar tumlare.
Fakta tumlare:
Vanlig tumlare är en av de minsta tandvalarna och den blir normalt 1,5 m lång och väga ~50 kg, riktigt stora exemplar kan bli uppåt 1,8 m långa och väga 75 kg.
Namnet tumlare kommer av artens rörelse när den kommer upp till ytan för att andas. Normalt andas den vid ytan varannan minut, men kan klara sig upp till 6 minuter och dyka ner till 240 m djup. En tumlare äter 1-2 kg fisk per dag, och då helst sill, skarpsill och mindre torskfiskar.
Längs Sveriges kuster förekommer arten i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön. År 1994 uppskattades antalet till 9 000 i den svenska västkusten och ungefär 600 i Östersjön. 2002 uppskattade antalet tumlare på västkusten till 36 000.
Vetenskapligt namn: Phocoena phocoena
Engelskt namn: Harbour Porpoise
Läs mer:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7458081.ab
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.408031-tumlare-vid-eriksberg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vanlig_tumlare
http://en.wikipedia.org/wiki/Harbour_porpoise
Denna artikel diskuteras iforumetTaggar: Marinbiologi