Namn: Lösen:

Tvingas avslöja vrakposition

Publicerad den 17 mars 2008  (Läst 3 640 gånger.)

En halv miljon mynt?
En halv miljon mynt?

Odyssey förde skatten i land i Gibraltar i fjol. Därifrån flögs den till huvudkontoret i Florida. Spanien misstänker att vraket ligger på spanskt territorialvatten. Spanska myndigheter hävdar att de har rätt till fyndet – eller åtminstone stora delar av det.
Spanien stämde Odyssey inför domstol i Tampa. De gjorde gällande att företaget måste bevisa sitt påstående att vraket ligger ”på internationellt vatten i Atlanten”. Nu har en amerikansk domstol gått med på kravet. Spanien kan hävda ägarskap till vraket även om det ligger på internationellt vatten. Nämligen om det visar sig vara ett spanskt fartyg. Enligt domstols-
beslutet måste Odyssey både uppge vrakets position och noggrant beskriva de bärgade mynten. Det senare ska hjälpa experter att utröna myntens ursprung. Med största sannolikhet avslöjar det även identiteten på fartyget de var lastade i.
Odyssey och spanska myndigheter spelade en katt och råtta-lek under senare delen av 2007. Två fartyg från Odyssey låg i Gibraltars hamn (under brittiskt styre). I juli och oktober avgick de från hamnen. Bägge gångerna greps de av spansk polis på order från en spansk domare. Spanjorerna krävde att få information om var skatten bärgats. Allmänheten kommer att få vänta på information tills mynten börjar säljas. Vid det laget kommer vrakets identitet troligen att vara känd – men också alla dyrbarheter i lasten bärgade.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netRelaterade artiklar
Spanien jagar vrakplundrare
Spanien slåss för gammal guldskatt
Tidernas mest värdefulla skatt funnen

Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

Forskare har hittat Sveriges längsta grottsystem under vatten

2008-03-17
Forskare har hittat Sveriges längsta grottsystem under vatten
Dryga tiotalet grottforskare och dykare har sedan förra lördagen gjort ett stort antal nedstigningar via den så kallade Dolinsjön vid Bjurälven, alldeles ..»

Gatumålningar ska locka dykare och mässbesökare

2008-03-13
Gatumålningar ska locka dykare och mässbesökare
Diving Village är en del av Vildmarksmässan och består av en mängd olika utställare inom dykning. För att locka fler besökare ut till mässan i Älvsjö, ..»

Jacques Cousteau in a box

2008-03-06
Jacques Cousteau in a box
Äventyraren och dykaren Jacques Cousteaus resor har tagit honom minst 15 varv runt jorden i den numera legendariska båten Calypso som Jacques Cousteau ..»

Fotofestival i Skåne - 8 mars

2008-03-03
Fotofestival i Skåne - 8 mars
En av utställarna är uv-fotografen Magnus Lundgren som kommer att ställa ut med 20 bilder i den stora hallen. Temat för utställningen är "Hajar i nordiska ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »