Namn: Lösen:

Första dyket och identifieringen av U-78

Publicerad den 20 maj 2015  (Läst 4 846 gånger.)

Ventil från U-78
(c) JP-Contractor A/S

Nästan 100 år senare, 2014, upptäckte kabelbolaget JD-Contractor en oidentifierad U-båt. De filmade det med en ROV, men det var inte förrän våren 2015, då kom tillbaka med dykare, som de identifierat att det faktiskt var U-78. Fram till dess hade de en ganska bra indikation på vilken u-båt som de hade hittat eftersom en del av utformningen av båten gjorde det ganska igenkännbar. Först kanonen som var placerad bakom tornet och det främre torpedröret som var placerat utanför tryckskrovet. Röret för att lägga ut minor var placerad bakre delen av fartyget och skador från en explosion.

Men det var en ventil från ubåten som fastställde identiteten. Ventilen hade stämplar som var synliga nog för att tyda. Dykarna behövde ta upp en ventil - men det är allt som bärgats från vraket och det finns inga planer på att ta upp något annat från vrakplatsen, ubåten är att betrakta som krigsvrak. Ubåten har under sin tid i havet skadats av rost och nät och kommer med tiden helt att försvinna.

Denna film är en kombination av den första ROV dykningen från 2014 och de första riktiga dyk som gjordes på expeditionen som avslöjade identiteten. 2 dykare gjorde ett enda dyk på grund av att få ID gjort och att få några bilder inspelade.

Ventilen, filmen och historien kommer att vara en del av utställningen av den kommande "Sea War Museum Jylland", som kommer att öppna i Thyborøn, Danmark - i sommar.

Museet kommer att ha den största utställningen i världen som innehåller "Slaget vid Jylland" material.
Taggar:  Vrakfynd Ubåt
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

SDHF och SSDF på Skärgårdsmässan

2015-05-20
SDHF och SSDF på Skärgårdsmässan
PRESSRELEASE Dykning med gammal och ny utrustning, lördag 23 maj och söndag 24 maj, kl. 11 - 16. SDHF visar tungdykning och Dyktankhuset. SSDF:s ..»

VIRGO – ett nytt torrhandsksystem

2015-05-13
VIRGO – ett nytt torrhandsksystem
PRESSRELEASE VIRGO är en vidareutveckling av Glove Lock QCP torrhandsksystem. Glove Lock QCP kan anslutas till Quick Cuff (modulärt system för byte av ..»

Demodag i Vagnhärads kalkbrott

2015-04-27
Demodag i Vagnhärads kalkbrott
PRESSRELEASE Vi välkomnar alla till denna demodag. Oavsett om du är icke-dykare, nybörjare, superavancerad eller bara sugen på att rosta av din utrustning. ..»

Ny förbundsstyrelse, nya friska tag för svensk dykning

2015-04-19
Ny förbundsstyrelse, nya friska tag för svensk dykning
Christian Johannesson är Svenska Sportdykarförbundets nya ordförande. Vad som kännetecknar Johannesson är hårt målmedvetet arbete, insyn och demokrati. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »