Namn: Lösen:

Ubåt hittad utanför Roslagen

Publicerad den 28 juli 2015  (Läst 4 151 gånger.)

Ubåt Som-klass
En ubåt i Som-klassen

Det isländska företaget Ixplorer Ocean Research gjorde ett fynd som man tipsade svenska Ocean X Team med bland annat Peter Lindberg. Sedan 2014 har Ocean X Team varit intresserade av uppgiften och efter letande har man nu lokaliserat vraket och identifierat den som en ubåt, sannolikt av rysk härkomst.

Först gick man ut med uppgiften att det sannolikt var en modernare ubåt och att den hade kyrilliska bokstäver, men andra granskare har angett set som mer sannolikt att det är en mycket tidig ubåt av Som-klassen som hittats. Ubåten är till skillnad från senare ubåtar rund i formen och saknar detaljer som exempelvis kanon på fördäck, vilket antagligen är det som gjort att man trott att den var modernare.

Den 10:e maj 1916 kolliderade det svenska lastfartyget "Ångermanland" med ett föremål strax efter att man hade sett ett periskop. Man tror det var den ryska ubåten "Som" (betyder "Mal" på svenska) som förolyckades på den plats som överensstämmer med det nya ubåtsfyndet.

Ubåten "Som" började sitt liv som ubåten "Fulton", en prototyp för den amerikanska ubåten "USS Plunger" (A1) tillverkad Holland Electric Boat Company, men såldes senare till Ryssland och blev där den första i in klass inom den ryska flottan. Ubåtstypen var avsedda att kunna transporteras på järnväg och har också gjort. Efter att ha färdigställts i St Peterburg skickades "Som" och flera systerfartyg till Vladivostok vid Stilla Havet och deltog där i kriget mot Japan. "Som" ingick i en attack mot japanska jagare som dock flydde vid upptäckten av ubåtar. Ubåten transporterades senare tillsammans med ubåten Schuka (betyder "Gädda" på svenska) till Svarta Havet och slutligen till Östersjön 1915. Totalt byggdes sju ubåtar i klassen, varav "Beluga", "Peskar", "Schuka" och "Sterlyad" slutade sina dagar i Tallinn då de sänktes i samband med den tyska ockupationen den 25:e februari 1918, samt "Losos" och "Sudak" som slutade sina dagar i Sevastopol 1905 respektive 1907. Kvarstår gör endast "Som" som försvann under ett uppdrag i Östersjön, vilket tillsammans med bilderna av vraket som liknar en ubåt i Som-klassen, dessutom försedd med kyrilliska bokstäver, gör det högst troligt att vraket utanför Roslagen är just ubåten "Som".

Läs mer:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ubatsfyndet-sannolikt-fran-1916Denna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Vrak Ubåt
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Bli Aqwary Global Ambassadör

2015-06-25
Bli Aqwary Global Ambassadör
Pressrelease Aqwary AB lanserar sitt globala Ambassadörsprogram och rekryterar Ambassadörer för kommande året. Rekrytering sker via en kampanj på websidan ..»
2015-06-22
Allvarlig dykincident i Svenljunga
Det var på midsommardagen som räddningstjänsten fick samtal om att en person saknades efter dykningar i Holsjön. Efter en stunds letande kunde man få ..»

Exposure Expeditions slår upp portarna!

2015-06-18
Exposure Expeditions slår upp portarna!
PRESSMEDDELANDE Exposure Expeditions team tillverkar skräddarsydda expeditioner som öppnar portarna till världens mest spännande platser. En egen fascination ..»

TRIGON Pee Valve

2015-06-16
TRIGON Pee Valve
PRESSMEDDELANDE Öka din dyktid genom att använda en urindumpsventil. Det är ingen mening med att ha massor av andningsgas när behoven gör sig påminda ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »