Namn: Lösen:

Undervattenskamera ska skydda "Dalarövraket"

Publicerad den 14 maj 2007  (Läst 3 687 gånger.)

Side scan bild av Dalarövraket. Foto: Anders Näsman
Side scan bild av Dalarövraket. Foto: Anders Näsman

Ingen vet vad som hänt och ingen vet hur många som omkom, men vraket i det dunkla undervattenslandskapet vittnar om katastrofen. Kanske försökte kaptenen att i sista stund rädda fartyget från att gå på grund. Nere på botten har rodret fortfarande ett kraftigt utslag åt babord.

Idag är skeppet ett dramatiskt fryst ögonblick från mitten av 1600-talet. På däck syns en kanon i sin lavett och timmermannens verktygslåda skymtar med sina verktyg. Bartmanskrusen, supkoppen och keramikkärlen som ligger kringströdda här och var vittnar om att skeppet måste ha sjunkit snabbt. Än så länge vet inte arkeologerna om besättningen hann rädda sig och inte heller vad som var orsaken till katastrofen.

För att skydda den fantastiska skeppslämningen har länsstyrelsen redan nu utfärdat ett ankrings- och dykförbud på platsen och en undervattenskamera kontrollerar vad som sker på skeppet och signalerar om objudna dykare ger sig ned på vraket.

Läs hela artikeln på:
http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_15420295.asp

Källa: SVD.se

Diskutera
https://www.dykarna.nu/forum/response.asp?response=yes&id=226251&main_Id=226251&catId=0Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2007-05-12
53-åring skadad under dykutbildning
Mannen vårdas just nu på Norrlands universitetssjukhus och dess intensivvårdsavdelning. Enligt polisen inträffade olyckan i samband med dykarutbildning ..»

Forskare lanserar sajt med 1,8 miljoner namngivna arter

2007-05-11
Forskare lanserar sajt med 1,8 miljoner namngivna arter
Projektet heter "Encyclopedia of Life" och ska vara ett virituellt bibliotek med information och data tillgänglig för forskare, lärare eller andra intresserade. Läs ..»

Misstänkt tjuv gripen med dykprylar

2007-05-11
Misstänkt tjuv gripen med dykprylar
Utöver en cykel bar mannen också på en dator och en väska med dykutrustning. Att mannen var på väg ut för att dyka verkar inte poliserna ha trott på. ..»

Invigning av räddningshuset den 12e Maj

2007-05-10
Invigning av räddningshuset den 12e Maj
Föreningens första projekt blev att göra en insats för dyksäkerheten i Sverige. Vid Släggö i Lysekil, en av Sveriges mest dykta platser står nu ett hus ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »