Namn: Lösen:

Undervattensrobot återvände efter lyckat uppdrag

Publicerad den 22 april 2009  (Läst 2 215 gånger.)


Forskare firar det första lyckade uppdraget med en fjärrstyrd undervattensrobot som ska övervaka och samla data om de Australiensiska strömmarna. Roboten som sjösattes i februari har under två månader färdats 150 mil.

Roboten som kostat 1,3 miljoner att ta fram kan dyka ner till 1000 meters djup och har sensorer som mäter temperatur och salthalt samt en lång rad av biologiska parametrar som tex. syrehalt.

Målet är att förstå och mäta strömmarna runt Australien. Strömmarna spelar en oerhört viktig roll för mäniskors samverkan med havet. Vi måste förstå hur de ändras från säsong till säsong och år till år, och omfattningen av deras inflytande på den lokala kustnära nivån, eftersom detta påverkar klimat, väder, fiske, sjöfart och mycket mer.Relaterade artiklar
Undervattensrobot med temperaturskillander som kraftkälla

Taggar:  Forskning
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

2009-04-20
"Christ of the abyss" vandaliserad
Bronsstatyn som placerades på havsbotten 1954 är ett världskänt landmärke för italien. Nu har statyn utsatts för skadegörelse och man fruktar att det ..»
2009-04-19
Knarkfynd vid dyktävling
-Man har fått upp två paket med 1,5 kilo styck i. Vi misstänker att det är hasch, säger Johan Hallberg vid Norrmalmspolisen. Det misstänkta fyndet ..»

Säkrare utbildning av fritidsdykare

2009-04-16
Säkrare utbildning av fritidsdykare
I första skedet har dykolyckor som skett under sportdykarutbildning studerats. Samtliga av oss kända fatala olyckor som hänt vid kurstillfällen (9 stycken) ..»
2009-04-13
Si Tech återkallar slangar
Återkallelsen gäller slangar som har en svart, grön eller blå strypinsats i plast. Insatserna kan lossna vilket kan påverka luftflödet så att dykaren ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »