Utbildning av forskningsdykare i Finland återupptas

Publicerad den 31 oktober 2021  (Läst 1 701 gånger.)





Marinbiolog samlar prover. Foto: Alf Norkko
Marinbiolog samlar prover. Foto: Alf Norkko

Tvärminnes zoologiska station som tillhör Helsingfors universitet i Hangö har stora planer på att bli den ledande utbildningsaktören inom forskningsdykning i kalla vatten. Redan nästa år sätter första utbildningen igång i april!

Det är en utbildning riktad till forskare som behöver mer utbildning men kommer även innefatta baskurser för studenter inom marina forskningsmiljöer och för allmänheten som gillar att grotta sig i medborgarforskning. I framtiden planeras även högt specifika kurser så som att dyka i nord/sydpolen, hur man använder sig av undervattensskotrar och annan teknologi som kan användas i forskningssyften.

Edd Stockdale är dykinstruktör, ägare av Gradient Technical Diving och numera även verksamhetskoordinator för den nya utbildningen! Han har många års erfarenhet av vetenskapliga dykexpeditioner och en bakgrund i både marinbiologi och teknisk dykning.

- Vårt primära mål är att utbilda en ny generation av havsforskare som har certifiering för forskningsdykning. En av de viktigaste kurserna i vårt utbud är det europeiska forskningsdykarcertifikatet Advanced European Scientific Diver, säger Edd Stockdale.
- Etableringen av FSDA är väldigt spännande, svarar Edd på frågan om hur han känner att få leda detta projekt. Jag är väldigt glad att få leda utvecklingen av de nya faciliteterna som ska användas för träningen av erkända europeiska nivåer av professionella forskningsdykare, men också att få utveckla medborgarforskningsprogram och specialistträning för alla nivåer. Att ha möjligheten att få applicera ett decennium och mer av erfarenhet av avancerad dykning i forskningsprojekt och forskningsprojekt är ett drömjobb. Jag ser fram emot de kommande åren och vart de kommer ta Akademin.

Joanna Norkko är forskningskoordinator vid Tvärminne zoologiska och Helsingfors universitet som har ett arv sedan tidigare kring marinforskning.

- Finland har historisk sett haft en stark position inom forskningsdykning och teknisk utveckling - både inom havsforskning och marinarkeologi men under de senaste nästan tio åren har utbildning saknats på grund av bristande finansiering. Vi förväntar oss att den nya utbildningen blir en föregångare som genom sitt utbud av utbildningar och expertis lockar både inhemska och utländska deltagare, säger Joanna Norkko.

FSDA finnansieras av Antero och Merja Parmas stiftelse och Weisellstiftelsen under 3 års tid.

Låter det intressant, vill du veta mer om utbildningen eller ansöka? Tveka inte att kontakta Edd Stockdale!

Edd Stockdale,
FSDA Coordinator
edward.stockdale@helsinki.fi
+358504108078

Till pressmeddelandet: https://www2.helsinki.fi/sv/aktuellt/livsvetenskap/utbildning-av-forskningsdykare-aterupplivas-i-tvarminne



Taggar:  Marinbiologi Marinarkeologi Forskning Dykkurser
Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Fiskarnas rike - en svensk naturdokumentärserie

2021-10-29
Fiskarnas rike - en svensk naturdokumentärserie
En trilogi bestående av teman "Älven", "Sjön" och "Havet" är en ny och spännande svensk naturdokumentärserie som går på SVT2, med det sista avsnittet ..»

Tappad dykflaska på ubåtsmassakern återfanns på Gotland

2021-10-24
Tappad dykflaska på ubåtsmassakern återfanns på Gotland
I slutet av juli befann sig Peter Bäcklund tillsammans med en grupp kamrater ombord på dykfartyget M24 för att dyka på s/s Nicomedia, ett av vraken som ..»

Action Camera Underwater Video Basics

2021-10-19
Action Camera Underwater Video Basics
Små actionkameror så som GoPro, Paralenz och SeaLife har länge använts av dykare under ytan för deras lätta hantering, låga kostnad och storlek. Nu ..»

Svenska framgångar i VM i undervattensfoto

2021-10-12
Svenska framgångar i VM i undervattensfoto
PRESSRELEASE De svenska lagen består av: • Niklas Nilsson, Kungälv, (fotograf) och Catarina Josteus, Göteborg (modell/assistent) • Fredrik Blomqwist, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »