Namn: Lösen:

Utställning om Dalarö marinpark på Sjöhistoriska

Publicerad den 13 april 2011  (Läst 4 520 gånger.)

Bartmankrus
Keramikkrus av typen Bartmankrus. Foto: Jens Lindström, SMM

Vattnet runt Dalarö är sedan länge känt för sina många skeppsvrak som vart och ett berättar sin historia. Under flera år har Sjöhistoriska museets arkeologer utfört dykningar på dessa vrak. Just vraken i Östersjön är unika i världen och flera av vraken utanför Dalarö är några av de bäst bevarade. Vissa är är till och med belagda med dykförbud. Nu kan vraken göras tillgängliga från land och i vatten genom bildandet av ett kulturreservat och öppnandet av en sk dykpark . Dalarö marinpark, som dykparken kommer att kallas, blir den första i sitt slag.

Dykparken i Dalarö är resultatet av ett samarbete mellan Sjöhistoriska museet, Haninge kommun, Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen i Stockholm och planeras mjukstarta till hösten 2011. Här görs även de mest känsliga vraken tillgängliga såväl för dykare som för landkrabbor i ”nära-dyk-upplevelser”.

Showroom Dalarö öppnar på internationella Världsarvsdagen den 18 april och visas t o m 21 augusti.

http://www.sjohistoriska.se/Taggar:  Utställning Sjöhistoriska Museet Dykpark
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Planer på att bärga Ada Gorthon

2011-04-11
Planer på att bärga Ada Gorthon
Det är Norrköpingsföretaget Svensk Förbränningsåtervinning AB som ansöker hos Sjöfartsverket om ensamrätt till bärgning gällande vissa sjunkna fartyg ..»

Tyskt flygplan funnet i Engelska Kanalen

2011-04-10
Tyskt flygplan funnet i Engelska Kanalen
Det var den 26 augusti 1940 under brinnande världskrig som planet, en tysk Dornier Do 17, sköts ner utanför Kent på den engelska kusten. Två av fyra besättningsmän ..»
2011-04-10
Två britter gripna för olaglig bärgning
Det var i tisdags (5/4) som polisen i Kent och Essex grep två brittiska dykare efter att de utfört dykning och bärgning från det skyddade vraket efter ..»

Svensk följer Branson i djupet

2011-04-08
Svensk följer Branson i djupet
Richard Bransons Virgin tillsammans med Poseidon, Google, Maersk och Helly Hansen har startat ett nytt uppmärksammat projekt. Tanken är att de största ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »