Vågdriven syrepump ska syresätta Östersjöns bottnar
Publicerad den 19 november 2009 (Läst 3 907 gånger.)
IVL Svenska Miljöinstitutet har fått EU-kommissionens godkännande för det 3-åriga LIFE+-projektet Wave Energized Baltic Aeration Pump (WEBAP) som med vågkraft skall pumpa syrerikt vatten ner till de syrefattiga bottnarna i Östersjön och förhoppningsvis råda bot på algblomningarna.
Pumparna skall bland annat motverka algblomning
IVL Svenska Miljöinstitutet är ett fristående och icke vinstdrivande forskningsinstitut som sedan 1966 arbetar med tillämpad forskning och uppdrag för en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar tillväxt inom näringslivet och övriga samhället.
Institutet har nu fått klartecken från EU-kommissionen som skjuter till 6 miljoner kronor till projektet som beräknas kosta 12 miljoner, och syftar till att installera två vågdrivna pumpar som skall pumpa syrerikt ytvatten ner till havsbotten.
Konstruktionerna bygger på en flytande bassäng, i vilken havets vågor själva spolar in vatten över kanten. Bassängens flytelement ser sedan till att vattennivån i bassängen är högre än omgivande havsvatten, varvid vattnet i bassängen kommer söka sig ner genom det rör som hänger från bassängens undersida och leder ner till havsbotten. Genom att vågorna hela tiden kommer spola in nytt vatten i bassängen som alltid kommer ligga över vattenytan, så kommer det bli en vattenrörelse genom röret ner mot botten.
Två anläggningar är tänkta i det nu aktuella pilotprojektet, en utanför Simrishamn i Hanöbukten och en i Kanholmsfjärden utanför Stockholm.
Liknande projekt är redan på gång finansierade av Naturvårdsverket, en eldriven pump i Lännersta och planer på vinddrivna pumpar på västkusten som planeras vara igång redan före Jul.
Vill man i stor skala rädda Östersjöns syrefattiga bottnar, så beräknas det att man behöver pumpa ner 2-6 miljoner ton syre per år för, vilket skulle kräva betydligt större anläggningar än de nu aktuella testanläggningarna.
Länk till förklarande grafik:
http://www.nyteknik.se/multimedia/archive/00055/alggrafik_641_55656a.jpg
Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article678056.ece
http://www.ivl.se/nyheter/startsidenyheter/vagdrivensyrepumpskasyresattaostersjonsbottnar.5.712fb31f12497ed09a580002952.html
Taggar: Östersjön Marinbiologi Forskning Alger