Namn: Lösen:

Vågenergipark utanför Smögen nära

Publicerad den 15 februari 2010  (Läst 2 976 gånger.)


Seabaseds testanläggning utanför Lysekil. Foto: Seabased/Fortum.
Seabaseds testanläggning utanför Lysekil. Foto: Seabased/Fortum.

Samarbetsprojektet mellan Fortum och Seabased på att bygga en vågenergianläggning nordväst om Smögen bestående av 420 bojar som totalt skall producera 10 Megawatt har kommit ytterligare ett steg på vägen när Energimyndigheten beviljade ett stöd på 139 miljoner svenska kronor till projektet.
När Energiutvecklingsnämnden vid den statliga Energimyndigheten hösten 2009 gav 812 miljoner kronor till tre stora demonstrationsanläggningar för ny energiteknik, fick Seabased vänta då Energimyndigheten ansåg att de behövda komplettera sin ansökan.

Anläggningen i havet kommer att bli världens största vågenergianläggning och kommer dessutom att bli referensanläggning för Seabased framtida kunder på andra anläggningar. Redan idag har man 5-6 seriösa intressenter, och man hoppas på att verksamheten skall kunna sysselsätta 100-200 personer med tillverkning av nya anläggningar (man har idag ett 30-tal anställda i Lysekil och Uppsala).

Dock så måste först EU-kommissionen godkänna stödet eftersom det är så stort, men från Seabased och Fortum så hoppas man att de första bojarna finns på plats till hösten.

Den totala kostnaden för projektet bedöms landa på en kvarts miljon svenska kronor och anläggningen bedöms ha en livstid på minst 20 år.

Den tekniska potentialen för vågkraft inom Sveriges ekonomiska zon uppskattas till cirka 10 TWh och potentialen i världen bedöms vara i storleksordningen 10.000–15.000 TWh.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article726070.ece
https://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=1463677&source=
http://www.energimyndigheten.se/sv/Press/Pressmeddelanden/139-miljoner-till-vagkraftsprojekt-fran-Seabased
http://www.seabased.seRelaterade artiklar
EON stöttar Ocean Harvestings vågenergi
Vågdriven syrepump ska syresätta Östersjöns bottnar
Den svenska undervattensdraken Deep Green
Vindkraft dödar inte Östersjöns bottnar

Taggar:  Smögen Exploatering
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Sista hindret för Nord Stream avklarat

2010-02-15
Sista hindret för Nord Stream avklarat
I fredags (12/2) gav Regionförvaltningsverket i södra Finland (fd Västra Finlands miljötillståndsmyndighet) genom ett vattentillstånd klarttecken till ..»
2010-02-13
Fartyg sjönk bakom Sjömagasinet Göteborg
Larmet om att en 20 meter lång pråm som ligger förtöjd vid bryggorna bakom Sjömagasinet vid Klippan i Göteborg håller på att sjunka kom vid niotiden på ..»

Dykare jagade google med ljuster

2010-02-09
Dykare jagade google med ljuster
Bilderna som nu sprids över sociala media kommer från Bergen i Norge och visar två dykare som bland annat jagar googles bil med ett ljuster. Vill du ..»

Kustbevakningen leder EU-projekt om havsövervakning

2010-02-09
Kustbevakningen leder EU-projekt om havsövervakning
– Projektet ska föreslå hur medlemsländerna bör samarbeta för att lättare kunna utbyta information och vilka lagmässiga ändringar som bör göras, säger ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »