Namn: Lösen:

Havens jättar på väg tillbaka

Publicerad den 13 augusti 2008  (Läst 2 371 gånger.)

Rapporten, som presenterades på tisdagen, har tagits fram av forskare och andra experter inom Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Den ger en blandad bild av tillståndet för världens valar, delfiner och tumlare.
Det mest anmärkningsvärda är att några av de verkligt stora arterna ökat så starkt att de nu bedöms vara utom fara. Den största återhämtningen uppvisar valskådarnäringens absoluta favorit - knölvalen. Arten har ökat rejält sedan 1980-talet, från 10 000 djur till över 80 000.
Förutom knölvalen har även grönlandsvalen, nordliga vikvalen, gråvalen och sydkaparen gjort comeback. Antalet sydkapare har sannolikt fördubblats på bara tio år, från 7 000 till 13 000 djur.
Skydd gav resultat
Uppgången är helt och hållet en effekt av valfångstförbudet. Alla arterna, förutom vikvalen, har i princip varit fridlysta i alla hav i över 50 års tid. Det tog med andra ord lång tid innan fridlysningen gav påtagliga effekter, men nu tycks äntligen detta ha skett.
Experterna påpekar dock att det fortfarande är långt kvar innan någon av de fem nått upp till samma antal som fanns före den kommersiella valfångstens tid. Och de övriga stora arterna, exempelvis blåval, kaskelot, sejval och sillval, är fortfarande kvar på hotlistan.

Läs vidare på:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=438163Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Delfinupplevelser i badhus

2008-08-12
Delfinupplevelser i badhus
Samtidigt pågår det olika prova-på aktiviteter. Här kan besökare testa paddla kajak, dyka med tuber, kite-surfa och fridyka. Allting tillsammans med instruktör ..»

Storbrottens skeppsklocka till sjöfartsmuseet

2008-08-12
Storbrottens skeppsklocka till sjöfartsmuseet
Under fredagen överlämnades den skeppsklocka som bärgats från fyrskeppet L/S Storbrotten till Ålands sjöfartsmuseum. Förutom dykarna var även Finlands ..»

Stora Barriärrevet hotas av oljefyndighet

2008-08-11
Stora Barriärrevet hotas av oljefyndighet
Oljeskifferbrytningen kommer om den tillåts att konsumera enorma mängder vatten och orsaka läckage av gifter till vattnet och luften. Det skulle allvarligt ..»

Andrea Doria fortsätter kräva offer

2008-08-11
Andrea Doria fortsätter kräva offer
1956 sjönk Andea Doria utanför USA's östkust efter att kolliderat med det svenskregistrerade fartyget Stockholm. Sedan dess har dykare frekvent besökt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »