Namn: Lösen:

Valhajarna trivs

Publicerad den 22 januari 2008  (Läst 4 327 gånger.)

Valhaj. Foto: Jesper Kjøller
Valhaj. Foto: Jesper Kjøller

När forskarna sammanfattar den 12 år långa studien är trenden klar: valhajarna vid Ningaloo Reef i Australien ökar i antal. Ningaloo är ett av världens viktigaste områden för valhajar. Hit kommer de för att äta och para sig.

I forskningsprojektet arbetade marinbiologen Brad Norman tillsammans med astronomen Zaven Arzoumanian och datorprogrammeraren Jason Holmberg, för att skapa en mjukvara som kunde känna igen valhajarnas unika mönster av prickar och linjer.

Mellan 1995 och 2006 togs 5 100 undervattensbilder på valhajar av hundratals frivilliga. Informationen behandlades i datorn som sedan, med all önskvärd tydlighet, bekräftade att antalet valhajar har under en längre period ökat.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netTaggar:  Hajar
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Naui ordnar kick-off för nytt sverigekontor

2008-01-22
Naui ordnar kick-off för nytt sverigekontor
Sedan hösten 2007 är Niclas Fredsberg ny representant för organisationen i sverige och med detta event vill man signalera att startskottet gått för att ..»

SW20, vattensäker videokamera från Panasonic

2008-01-21
SW20, vattensäker videokamera från Panasonic
Fler och fler använder sin videokamera i utemiljöer, det ställer högre krav på kamerorna och möjligheten att faktiskt utsätta sin videokamera för väta ..»

Ny dykresebyrå

2008-01-21
Ny dykresebyrå
– Vi valde namnet Diving Travel för att det enkelt beskriver vad vi sysslar med. Vi har lagt till Network därför att vår största styrka är just vårt nätverk. ..»

Kampanj i

2008-01-20
Kampanj i "vrakletarnas" namn för fler dykare
I samband med SVTs serie Vrakletarna gör Sveriges Dykbransch en affischkampanj. De klarröda affischerna återfinns i skyltfönster hos dykcenter i hela ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »