Namn: Lösen:

Världens första uv-museum

Publicerad den 19 februari 2009  (Läst 2 474 gånger.)

Alexandria
Alexandria

Museet ska byggas delvis över och delvis under havsytan. I undervattensdelen av museet ska besökarna kunna se arkeologiska lämningar på Egyptens havsbotten. Andra föremål bärgade från viken utanför Alexandria och närbelägna platser ska ställas ut i salarna i övervattensdelen. UNESCO har inrättat en rådgivande kommitté för att hjälpa till att förverkliga planerna på det banbrytande bygget. Vid Alexandria finns många lämningar på havsbottnen. Bland annat av Kleopatras palats och av det mytomspunna fyrtornet på Pharos.

Hur ska kulturskatter på havets botten bevaras? Det är ämnet för en ny kort dokumentärfilm producerad av Kultursektorn inom UNESCO. Filmen inriktar sig på hur konventionens regler kan omsättas i praktiken. Den understryker hur viktigt det är att skydda fornlämningar i vatten. De har på senare tid löpt ökad risk för skadegörelse på grund av att alltmer avancerad dykutrustning har blivit ekonomiskt överkomlig.
Filmen visar bland annat spektakulära bilder från havet utanför Alexandria. Den betonar fördelarna med att utforska och bevara fornlämningar i havet på plats där de ligger. Det är också ett av syftena med det egyptiska museiprojektet.

Filmen finns att se på http://www.unesco.org/culture/en/underwater/film/

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på:
http://www.dykmag.netMicke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

PowerShot D10, vattentät debut för Canon

2009-02-18
PowerShot D10, vattentät debut för Canon
Med nya PowerShot D10 så har idag även Canon debuterat med en vattantät kompaktkamera. Modellen ska enligt Canons produktblad vara vattentät ner till ..»

2009-02-12
"Dykföretagens säkerhetsarbete måste förbättras"
Konsumentverket granskar dykbranschen i ett treårigt projekt som inleddes 2007. Efter sex dödsolyckor i Sverige mellan maj och augusti förra året utökades ..»
2009-02-12
Titanics vrak i "Google Ocean"
Den nya versionen av Google Earth har en ny funktion som är döpt till ”Ocean”. Där visas 3d-vyer av havsbottnen som kompletterats med mängder av fotografier ..»

Provdyk Inspiration/Evolution- Rebreathers i Stockholm

2009-02-11
Provdyk Inspiration/Evolution- Rebreathers i Stockholm
Den 7-8e Mars annordnar "Dive Sweden" prova-på dyk med Rebreather i företagets egna bassäng på Sveavägen i Stockholm. Ansvarig för dyken är Rasmus Ravnsborg ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »