Namn: Lösen:

Världsrekord i undervattensschack

Publicerad den 4 juni 2013  (Läst 2 642 gånger.)

Olle Widell och Edvin Bengtsson studerar anläggningsdykeri vid Yrkeshögskolan i Göteborg. I framtiden kan de arbeta med allt ifrån brobyggen till att reparera hamnar och bryggor. Undervattensschacken var killarnas projektarbete. Tillsammans med Johan Grytting, Josef Eidert och Tobias Monfors har de planerat och planerat sedan i början av terminen.

Skrynkliga fingrar och tår. Möra axlar och huvuden. Olle Widell och Edvin Bengtsson har verkligen gjort sig förtjänta av lite ostbågar.

– Det har tagit ganska hårt på kroppen. Men nu känns det riktigt bra, säger Olle Widell när han klättrat upp ur vattentanken.

Med dykartuber på ryggen, tunga våtdräkter och rejäla dykarhjälmar har de två klasskompisar spelat undervattensschack på Lindholmen i sammanlagt 24 timmar och 15 minuter. Det gamla världsrekordet låg på 24 timmar.

Varken Olle eller Edvin har spelat så mycket schack innan. Det var i stället dykningen som var huvudnumret.

– Det är mycket som måste funka. Vi kopplade en slang till en flaska med dricksvatten så att de kunde dricka där nere, till exempel. Och så var vi tvungna att hitta ett schackspel som var tillräckligt tungt, berättar Johan Grytting.

Vattentanken placerades precis intill bryggan där gratisfärjan mot Rosenlund lägger till. Många nyfikna har kommit fram och vinkat till schackspelarna. Ingen från Guinness World Record närvarade vid dykningen, men allt har filmats och loggförts.

– Det var tuffast vid ett på natten ungefär. Man hade sett solen sjunka och de flesta hade redan gått hem, säger Edvin Bengtsson.

Som tur är fick dykarna lite rast, helt enligt regelboken. Totalt 50 minuter fördelat på tre tillfällen blev det. Den tiden räknades dock inte in i världsrekordet.

– På första rasten tryckte man en pizza på en kvart. Sen var det bara på med den blöta dykardräkten igen, säger Olle Widell.

I övrigt bestod schackkosten av energidryck, kexchoklad, baguette, Coca-Cola och resorb.

I morgon tar klassen examen. Förhoppningsvis hinner de sova lite innan dess.

Totalt spelades det 29 partier schack i vattentanken och slutsiffrorna blev 22-7 till Olle Widell.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1711879-varldsrekord-i-undervattenschackTaggar:  Yrkesdykning Världsrekord
Elin Linde
Elin Linde

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2013-05-31
Ny undervattensfilm
Christine Owman, aktuell med albumet Little Beast som ges ut på legendariska bolaget Glitterhouse, släpper nu videon till sin andra singel Deathbed. Efter ..»
2013-05-25
Kungligt vrak identifierat utanför Ronneby
Det säger professorn i marinarkeologi Johan Rönnby efter att ha dykt vid vraket i veckan enligt Sveriges Radio Kalmar. Skeppet tillhörde den danska ..»
2013-05-14
Polisman dog under dykövning
Under ett övningsmoment skulle han ligga stilla på botten av bassängen. Andra personer som simmade i bassängen reagerade över att han låg kvar så länge. – ..»
2013-05-11
Examensarbete kan ge dykpark i Dalarna
Johan, som går sista året på entreprenörsskolan i Leksand, är en inbiten dykare och har därför valt att se på möjligheterna att locka dykande turister ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »