Namn: Lösen:

Nu påbörjas Vasamuseets om- och tillbyggnad

Publicerad den 12 september 2011  (Läst 2 852 gånger.)


När Vasamuseet byggdes för 20 år sedan dimensionerades museet för 600 000-700 000 besökare per år. Sedan öppnandet 1990 har museets besökssiffra stigit och ligger de senaste åren på över 1,1 miljon. En tillbyggnad kommer ge möjlighet att ta hand om det ökade publiktrycket.

- Vasamuseet är en av Sveriges främsta besöksattraktioner för utlandsturisterna. Det är viktigt att satsningar görs för att museet ska hålla fortsatt hög kvalitet och kunna vara en del i stockholmsregionens utveckling. Museet är också ett bra exempel på hur intresset för vårt kulturarv kan väckas hos många barn och unga, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Ursprungsarkitekter bakom ny gestaltning

Statens fastighetsverk har tillsammans med Statens maritima museer arbetat fram förslaget till den nya byggnaden som kommer att bli på ca 1 600 kvm i ett plan. För att tillbyggnaden ska ha största möjliga samstämmighet med det befintliga museet, har arkitektuppdraget gått till ursprungsarkitekterna Göran Månsson och Marianne Dahlbäck med stöd av Berg Arkitektkontor.

- Eftersom Vasamuseet redan har ett starkt uttryck, en unik och uppskattad arkitektur, har tillbyggnaden fått en mer lågmäld form. Månsson Dahlbäck har ritat en byggnad som löser många viktiga funktionsbehov på ett estetiskt tilltalande sätt. Det är glädjande att tillbyggnaden - som kommer att göra ett fantastiskt museum ännu bättre - nu är igång, säger Thomas Norell, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Tillbyggnadens fasad kommer att kläs med träpanel, behandlad med slamfärg och trätjära huvudsakligen i rött och svart. Färgsättningen ansluter till det befintliga museets kulörer inspirerade av äldre träbåtars mustiga färger.

Ett mer funktionellt och tillgängligt museum

Den nya byggnaden kommer att rymma en hall för tillfälliga utställningar, ny butik, serviceutrymmen för publik och en ny entréhall med bättre utrymme för besöksgrupper – allt med bättre tillgänglighet för att tillmötesgå alla besökare oavsett funktionsmöjligheter.

- Den här dagen är efterlängtad, behovet av en utbyggnad är stor. Våra besökare är mycket nöjda, men under högsäsong blir det trångt. I framtiden kommer vi att kunna möta publiktrycket bättre, säger Robert Olsson, chef för Statens maritima museer där Vasamuseet ingår.

Kortfakta

Vasamuseet byggdes under det sena 1980-talet efter en öppen nordisk arkitekttävling. Byggnaden har uppmärksammats internationellt och blivit ett landmärke i Stockholm. Göran Månsson och Marianne Dahlbäck har anlitats för utformningen av om- och tillbyggnaden, som kommer att stå klar under 2013.

För mer information:

Robert Olsson, överintendent Statens maritima museer
08 519 549 99, robert.olsson@maritima.se

Marika Hedin, chef Vasamuseet
08 519 548 28, marika.hedin@maritima.se

Martina Siegrist Larsson, informatör Statens maritima museer
08 519 548 45, martina.siegrist.larsson@maritima.se

Vanja Knocke, projektledare Statens fastighetsverk
08 696 74 11, vanja.knocke@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk
08 696 76 00, asa.carlberg@sfv.seTaggar:  Vasamuseet
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Säg JA under ytan

2011-09-03
Säg JA under ytan
PRESSRELEASE Råå Aqua Resorts Undervattens Bröllop är någonting utöver det vanliga! Säg JA till varandra under ytan. Vi kan erbjuda Undervattensbröllop ..»

Seapro satsar allt på webbutiken

2011-08-30
Seapro satsar allt på webbutiken
PRESSRELEASE Seapro Divers grundades av Mats och Magnus 1999 i Solna. Båda hade vid starten mångårig erfarenhet inom dykbranschen som instruktörer och ..»
2011-08-28
Saknad dykare simmade 30 km
Efter att ha varit saknas i ett dygn så kravlade dykinstruktören Hishashi Koze, 39, upp på stranden utanför hotellen på Malajsia där han bedriver dykeriverksamhet. ..»

2000-årigt vrakfynd i Medelhavet

2011-08-28
2000-årigt vrakfynd i Medelhavet
En grupp amerikanska forskare från den idéella organisationen RPM Nautical Foundation har letat vrak i vatten utanför den östra kusten i Adriatiska Havet. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »