Namn: Lösen:

Vill släppa ut radioaktivt vatten

Publicerad den 14 mars 2013  (Läst 1 918 gånger.)


Det japanska kraftbolaget Tepco som äger det havererade kärnkraftverket i Fukushima Daiichi behöver hantera radioaktivt vatten från anläggning. Totalt har man 360 000 m³ förorenat vatten lagrat. 120 000 m³ finns kvar i olika lokaler som exempelvis reaktorhallar medan 240 000 m³ lagras i behållare som placerats ut på kraftverksområdet.

Enligt nuvarande planer som sträcker sig fram till 2015 skulle man behöva lagra upp till 700.000 m³ förorenat vatten, vilket blir svårt att lösa på kraftverksområdet, varför man skulle vilja rena och släppa ut vattnet i havet. Problemet är att de reningsprocesser man idag kan göra (reningsanläggningen Alps) kan få bort 62 av de totalt 63 radioaktiva ämnena från vattnet. Tritium är det ämne man inte kan rena bort med dagens teknik. Tidigare gjordes ett utsläpp av förorenat vatten under 2011, vilket resulterade i att fiske i regionen förbjöds under en period, och fiskenäringen protesterar nu mot förslaget eftersom det skulle bli ytterligare ett hårt slag mot fiskenäringen när fisken blir svårsåld i samband med ett utsläpp.
Rivningen av den havererade kärnkraftsanläggningen planeras pågå i 40 år, varför frågeställningen inte upphör med lösningen av de 360 miljoner liter som nu diskuteras. En annan intressant fråga är hur dagens lagring skulle klara sig om om en jordbävning eller en ny tsunami inträffade i området.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article3653747.eceTaggar:  Miljö
Av: Pär Ahlgren
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

TUR-mässan i Göteborg – ett säkert vårtecken!

2013-03-14
TUR-mässan i Göteborg – ett säkert vårtecken!
PRESSRELEASE Årets mässa bjuder på över 500 utställare, 90 representerade länder, mängder av nyheter, härlig internationell stämning och inte minst en ..»

Aftonbladets panikrubriker skapar omotiverad hajskäck

2013-03-09
Aftonbladets panikrubriker skapar omotiverad hajskäck
Ja det är i alla fall den bild som Aftonbladet nu målar upp när man under gårdagen gick ut med en artikel kring den årliga hajvandringen mot nordligare ..»

Snorkla med havets giganter utanför Cornwall

2013-03-07
Snorkla med havets giganter utanför Cornwall
PRESSRELEASE Det finns få platser i världen som är bättre än Cornwall för att se ”Basking Sharks” eller Brugdar som de heter på svenska. Brugden (Cetorhinus ..»

Olaga intrång vid Äventyrsgruvan

2013-03-06
Olaga intrång vid Äventyrsgruvan
Trots stängsel och varningsskyltar fick Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg, strax utanför Borlänge, i natt olovligt besök. Två personer i tjugo års åldern ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »