Namn: Lösen:

Vindkraftverk stör livet i havet

Publicerad den 22 mars 2011  (Läst 5 535 gånger.)


Vindkraftverk på Lillgrund utanför Malmö.
Vindkraftverk på Lillgrund utanför Malmö.

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI har gjort forskning som visar att livet i havet störs mest av oljud som ligger på frekvenser under 160 Hz. Vindkraftverken i havet vid Lillgrund utanför i Malmö avviker från övrigt oljud från exempelvis fartygstrafik i området och att det dessutom ligger inom på en frekvens, 127 Hz, alltså under 160 Hz-gränsen och inom ett frekvensområde där människan tidigare inte har orsakat så mycket buller. Därför föreslås nu att nya vindkraftverk konstrueras så att man ligger på ett annat varvtal och därmed genererar annat buller och får mindre inverkan på livet i havet. Buller riskerar annars att påverka djurens beteende, exempelvis fortplantning och därmed fiskebeståndet, vilket kan påverka exempelvis fiskeindustrin och få mer omfattande konsekvenser i ekosystemet.

Enligt ett direktiv från EU så måste medlemsländerna nu skapa sig en bild över buller miljön under vatten, därför har man nu börjat titta på hur bullersituationen i svenska vatten ser och gjort ovan nämnda studie.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article3130777.eceTaggar:  Marinbiologi Exploatering
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2011-03-21
Dykolycka i Roslagen
Polis och ambulans fick larm om olyckan vid Hensviksudde klockan 16.37. - Vi vet inte så mycket om omständigheterna kring olyckan. Men dykaren ska vara ..»

Marinmuseums samlingar nu på nätet

2011-03-15
Marinmuseums samlingar nu på nätet
PRESSRELEASE Är du pryl- och historieintresserad? Då ska du inte missa detta! I dagarna lanserade nämligen Marinmuseum sin nya sökfunktion på hemsidan. ..»

Si Tech Expedition Bjurälven 2011

2011-03-13
Si Tech Expedition Bjurälven 2011
Pressmeddelande Vi trotsar förnuftet och ger oss ner i labyrintartade grottsystem utan att veta ver de tar vägen. Passagerna är så trånga att vi måste ..»

Japanske jätteostron överlevde vintern

2011-03-11
Japanske jätteostron överlevde vintern
Så sent som igår, kom uppgifter om att de skulle vara utslagna efter vintern, men en kontroll visar att även om vintern har slagit hårt mot de japanska ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »