Avspark för Voice of the Ocean när ambassadörer möttes i Strömstad
Publicerad den 22 juni 2022 (Läst 1 210 gånger.)
Med syfte att dokumentera och studera det marina livet och människans påverkan på havsmiljön samlades några av landets främsta undervattensfilmare och fotografer, för att under tre dykdagar studera kosterhavets marina liv
Några av de VOTO-ambassadörer som deltog i Kosterhavsdykningen
Stiftelsen Voice of the Ocean, VOTO, grundades för tre år sedan av Carl Douglas som i över 30 år ägnat sig åt att utforska, studera och dokumentera undervattensvärlden. Bland annat bidrog Carl till att den försvunna DC3-an, som under ett halvt sekel var spårlöst försvunnet, slutligen kunde återfinnas.
Syftet med VOTO är att främja vetenskap, utbildning kring våra hav och det marina ekosystemet och hur människans handlingar påverkar dessa. Det gör man bland annat genom insamling av data med hjälp av autonoma drönare som under sina dykningar samlar in mängder av information, men även genom fotografering och filmning som genomförs av dykare.
Under hösten tillsatte stiftelsen en ambassadörsgrupp bestående av dykare från runt om i landet. Syftet är att på ett strukturerat och framtidssäkert sätt kunna dokumentera den marina miljön för nuvarande och för framtida forskning och genom modern teknik kunna tillhandahålla resultaten till forskare.
Johan Candert är en av de verksamma inom stiftelsen
"Tanken med ambassadörer är att få ner fler ögon under vattenytan. Om dessa "ögon" också har med sig kameror kan det vara oerhört värdefull information - för framtiden. Om 50-100 år kan det ge forskare ovärderlig information hur det såg ut på havsbotten, då. Förhoppningsvis kan också dessa ambassadörer inspirera yngre dykare att haka på. Havet behöver dykares ögon, nu mer än någonsin."
Tre dagars dykning i kosterhavet
Första helgen i juni var det dags för ambassadörsgruppens första gemensamma dyktillfälle och det skedde i Kosterhavets nationalpark utanför Strömstad. Till förfogande fanns en av stiftelsens båtar med tillhörande kapten och även vädrets makter stod på dykgruppens sida då det bjöds på lugna och soliga förhållanden.
Bland annat besöktes Persgrunden, ett grund 15 km från fastlandet som ligger ytterst väderkänsligt men som denna helg bjöd på inte mindre än två dyktillfällen. Här tornar havsbotten upp sig till endast 2,5 meters djup, på en plats där man med ögat inte kan se land åt något håll.
Förutom dykning så besökte man Naturum Kosterhavet, Strömstads eget informationscentrum där man som besökare kan få ta del av information om nationalparken.
Dokumentation för framtiden
I stiftelsens uppdrag ingår att filma och dokumentera undervattensvärlden på ett framtidssäkert sätt. Det innebär i praktiken att det material som filmas och fotograferas ska vara användbart i minst 50 år framåt. För att uppfylla detta krav används bland annat en filmkamera av märket RED som filmar 8K i 120fps.
För att samla de bilder och filmer som tas bygger VOTO en webbplats med en för ändamålet anpassad bildmotor som ska identifiera marint liv.
Forskare som i framtiden vill ta del av insamlat bildmaterial och data från de insamlingar som drönarna skickat tillbaka, kan göra det helt kostnadsfritt.
Deep Sea Reporter
Voto stödjer också ett nytt digitalt magasin med fokus på havet. Syftet är att nå ut till allmänhet och opinionsbildare med fri och oberoende journalistik. Deep Sea Reporter vill bidra med kunskap om vad som faktiskt händer. Under ytan. Och hur det påverkar oss människor.
Vill du veta mer eller vill du engagera dig för havens framtid?
https://voiceoftheocean.org/
https://www.deepseareporter.se/
Relaterade artiklarFiskarnas rike - en svensk naturdokumentärserieTaggar: Voice of the Ocean UV-Foto Marinbiologi Deep Sea Reporter