Namn: Lösen:

Stockholms historia grävs fram vid Grand Hotel

Publicerad den 19 december 2011  (Läst 4 490 gånger.)





Arkeologiska fynd utanför Grand Hotel
Några fynd från utgrävningarna

Under hösten har Stockholms hamnar genomfört renoveringar av Strömkajen. Schaktningarna har skurit genom lager efter lager av historia och ger Sjöhistoriska museets marinarkeologer nya inblickar i Stockholms 1500-, 1600- och 1700-tal. Hittills har fem skeppsvrak, en fiskerianläggning och en lång rad andra fynd påträffats.

– Jag har aldrig varit med om att hitta så många välbevarade fynd. Förutom skeppsvraken har vi hittat olika typer av verktyg, riggdetaljer, keramik, kritpipor, handblåst glas, mynt från olika perioder och mycket annat. Det blir en härlig tid framöver men också en utmaning att genomföra den här typen av undersökning vintertid, säger projektledaren Jim Hansson, intendent på Sjöhistoriska museets arkeologienhet, som ingår i myndigheten Statens
maritima museer.

Området har skiftat i karaktär över seklen. Under ungefär 80 år från 1560-talet
låg Kronans örlogsvarv på Blasieholmen. Här byggdes flera kända krigsfartyg,
bland dem regalskeppet Vasa. På 1640-talet donerade Drottning Kristina området till adeln och åtta palats byggdes på ön. Här låg också t ex Amiralitetskyrkan.
Senare under 1700-talet blev holmen en plats för slakthusbodar och fiskeriverksamhet och ett ökänt tillhåll. Skeppsvraken och en stor del av övriga fynd gör tiden för örlogsvarvet speciellt intressant för marinarkeologerna.

Vraken är välbevarade och kraftigt byggda. Två av dem är runt 20 meter långa. Det är ännu inte helt klart om fartygen förlist eller lagts dit som fyllnadsmaterial.

– Eftersom vraken hamnat där under perioden då varvet var i drift kan de ha haft med den svenska flottan att göra. Kanske har de tjänstgjort som olika typer av hjälpfartyg till de större örlogsfartygen som Vasa eller det nyupptäckta Svärdet. Den här undersökningen kan ge en helt ny bild av hur flottan utrustades och organiserades under 1600-talet, säger Andréas Olsson chef för arkeologienheten på Sjöhistoriska museet.

Vid undersökningar förra året gjordes ett sensationellt fynd – vrakdelar från ett fartyg med sydd bordläggning. Tekniken att binda ihop bordläggningen användes framför allt i Ryssland och Baltikum. Det är en skeppsbyggnadsteknik som forskarna vet väldigt lite om. Ytterst få vrakfynd har gjorts och inget i den storlek som de funna delarna antyder.

– Vi närmar oss nu den plats där vi tror att resten av vraket ligger. Det är olidligt spännande. Men hela den här platsen är spännande. En noggrann undersökning kan ge svar på många frågor kring Blasieholmens historia. Vi står mitt i den med möjlighet att se hur folk levde och vilka verksamheter som bedrevs. Samtidigt måste vi jobba snabbt så att renoveringsarbetet kan fortsätta, säger Jim Hansson.

Följ arkeologernas arbete på bloggen:
http://www.sjohistoriska.se/sv/Kusten-runt/Marinarkeologi/Blogg/



Relaterade artiklar
Sensationellt vrakfynd vid Grand Hotel

Taggar:  Sjöhistoriska Museet Marinarkeologi
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Marinbiologi och UV-foto i Filippinerna

2011-12-15
Marinbiologi och UV-foto i Filippinerna
PRESSMEDDELANDE Dykreseföretaget Scuba Travel har stor erfarenhet av gruppresor. På de allra flesta gruppresor finns det med en ambassadör som är specialiserad ..»

Ny sajt låter dig dyka ner på Eric Nordevall

2011-12-02
Ny sajt låter dig dyka ner på Eric Nordevall
Under sommaren har man på "dykpark vättern" jobbat med att ta fram en interaktiv webbsida där besökaren kan ta del av hur det är att befinna sig ovanför ..»

Stefan Beskow tar silver i Epson World Shootout

2011-12-01
Stefan Beskow tar silver i Epson World Shootout
Bland 1556 bilder, inskickade av 226 fotografer från 27 olika länder som tävlade i olika kategorier, så lyckades svenske Stefan Beskow först komma till ..»

Anders Nyberg vinnare i vrakfototävlingen

2011-12-01
Anders Nyberg vinnare i vrakfototävlingen
Under vrakfotoseminariet som arrangerades lördag den 19:e november av forskningsinstitutet MARIS och föreningen P2-Svenskt Vrakskydd presenterades vinnarna ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »