Namn: Lösen:

Östersjövrak hotas av skeppsmask

Publicerad den 31 mars 2009  (Läst 4 143 gånger.)

Bildkälla: Wikipedia (Skeppsmask)
Bildkälla: Wikipedia (Skeppsmask)

Saxat från sr.se
"Klimatförändringar med höjd vattennivå gör att det bräckta vattnet i Östersjön blir allt saltare, vilket gör det möjligt för skeppsmasken att breda ut sig.

Hittills har vraken i Östersjön bevarats väl på havsbottnarna, men den 20 - 30 centimeter långa skeppsmasken kan angripa vraken och borra hål i trävirket på liknande sätt som husbocken gör på land.

Risken är ganska stor när vattnet blir saltare, säger Moa Ankarlilja, dotter till marinarkeologen Göran Ankarlilja, som håller med om att skeppsmasken kan komma att breda ut sig om Östersjön får ett saltare vatten."

För mer information, Läs och lyssna på http://www.sr.se/gotland/nyheter/artikel.asp?artikel=2734907

Fakta om skeppsmask
Skeppsmask, Teredo navalis (men även arterna Nototeredo norvegica och Psiloteredo megotaur), ryggradslöst djur som angriper trä i saltvatten. Skeppsmaskarna tillhör borrmusslorna. Efter ett pelagiskt larvstadium fäster den sig på trä och genomgår metamorfos. Den maskformade organismen saknar skal, men har två skalplåtar i huvudänden, vilka den använder som ett borr när den gräver sig in i trävirke. Till enbörjan är masken liten och orsakar bara millimeterstora hål men inne i trävirket växer den till sig och kan i värsta fall orsaka centimetertjocka gångar i träet.

Kroppslängden hos T. navalis är normalt under 30 cm, men exemplar upp till närmare 60 cm har hittats i danska vatten. Den lever normalt 2 år, i vissa fall 3. N. norvegica är något mindre än T. navalis.

Skeppsmasken förstör snabbt skeppsvrak i havsvatten och är huvudorsaken till att vrak av träfartyg inte överlever i salta hav.

Faktakälla: WikipediaRelaterade artiklar
Fruktad skeppsmask i Östersjön

Taggar:  Skeppsmask Östersjön Marinarkeologi
Martin Nordin
Martin Nordin

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Ikelite får ytterligare en distributör i Skandinavien

2009-03-31
Ikelite får ytterligare en distributör i Skandinavien
PRESSRELEASE Scuba Supply Sweden AB distribuerar varumärken som Sea&Sea, Inon, Gates och Zeagle på den Skandinaviska marknaden. Företaget har gjort sig ..»

Nu levereras Poseidon Discovery!

2009-03-30
Nu levereras Poseidon Discovery!
PRESSRELEASE Poseidon has developed the world’s first rebreather for recreational divers, Poseidon Discovery, which is now shipping to 60 countries. With ..»
2009-03-30
Oljeutsläpp upptäckt i Östersjön!
Oljebältet sträcker sig från finska kusten ända till Mariehamns inlopp på Åland. Läckaget upptäcktes på söndagen och kunde spåras till ett fartyg som ..»

Sveriges längsta undervattensgrotta har växt ytterligare

2009-03-28
Sveriges längsta undervattensgrotta har växt ytterligare
För tredje året i rad har en grupp speleologer och grottdykare begett sig upp på det jämtlänska fjället där vattnet från Bjurälven försvinner ner i underjorden. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »