Namn: Lösen:

Vrak i Luleå daterat

Publicerad den 22 december 2010  (Läst 2 266 gånger.)

- Nu kan vi börja titta i källorna för att se om vraket kan identifieras, säger marinarkeolog Jens Lindström från Sjöhistoriska museet.

På hösten 1988 gjordes ett vrakfynd utanför Luleå i samband med VM-seglingarna. Gissningarna kring ålder och ursprung var många. I höstas, efter två decennier, fick nyfikna marinarkeologer från Sjöhistoriska museet möjlighet att undersöka vraket. De täta årsringarna i timmer från vraket skvallrade om att virket fällts långt norrut och man kunde därför gissa att fartyget var byggt lokalt. Detta var extra spännande för arkeologerna då man vet ytterst lite om äldre skeppsbyggeri i norra Sverige. Träprover skickades till Danmark för datering. Häromdagen, precis lagom till jul, kom dateringen från Nationalmuseum i Köpenhamn. Metoden som använts vid dateringen kallas dendrokronologi. Genom att jämföra årsringar med referenser kan man se vilket år virket fällts. Den yngsta årsringen daterades till 1666 men experterna bedömer att trädet fällts i närheten av år 1700.

Vraket som ligger på sex meters djup i Norra hamn berättar också annat. Den flata botten och det som finns kvar av sidorna är ovanligt kraftfullt byggda, som för att bära tung last. Två mastfötter vittnar om att det varit ett seglande fartyg. Marinarkeologerna kunde också konstatera att fartyget verkar ha tömts på allt av värde innan det sjönk vilket talar för att det sänkts eller i alla fall sjunkit ganska odramatiskt. Det kan vara ett pensionerat fartyg som fått sin sista vila på bottnen i Norra hamn.

- Decennierna runt år 1700 flyttades Luleå dit där staden ligger idag. Det krävdes fartyg av den här typen för att genomföra flytten och alla transporter inför uppbyggnaden. Kanske är det här fartyget har sin plats i historien, avslutar Jens Lindström.

Frågor till
Marinarkeolog Jens Lindström, 0707 39 09 38
Chef för arkeogienheten Andreas Olsson 0705 19 51 20

Marinarkeologernas blogg med mer info och bilder:
http://www.sjohistoriska.se/sv/Kusten-runt/Marinarkeologi/Blogg/

Sjöhistoriska museet i Stockholm är ett statligt museum för handelssjöfart, marinarkeologi, fritidsbåtar, Östersjöfrågor och andra maritima teman. Tillsammans med Vasamuseet och Marinmuseum ingår vi i myndigheten Statens maritima museer.Taggar:  Sjöhistoriska Museet Marinarkeologi
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

65-årig fotade hajen i Sharm el Sheikh

2010-12-19
65-årig fotade hajen i Sharm el Sheikh
Gary Young är 65 år och fotar en vitspetsad oceanhaj som simmar förbi på nära håll. När han visade bilderna för olika experter efteråt, så är alla eniga: ..»

Nyupptäckt vrak var 800 år gammalt!

2010-12-16
Nyupptäckt vrak var 800 år gammalt!
Vraket upptäcktes vid flygfotografering sommaren 2008 av Stenungsundsföretaget HydroGIS AB, som rapporterade in fyndet till Bohusläns museum. Vid ..»

Fridök till 100 meter utan fenor

2010-12-15
Fridök till 100 meter utan fenor
Pressrelease på Engelska: On December 12, 2010, at 11:43am local time in the Bahamas, New Zealander William Trubridge dove 100 meters into Dean''s ..»
2010-12-13
Sportdykare.se läggs ner vid nyår
Det är "Jockarna" (Joakim Krassman och Joakim Ambrosson) som har skapat och drivit webbsidan sportdykare.se under nästan sex år som nu tappat drivkraften ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »