Namn: Lösen:

Nya fynd av vrak i Lurö skärgård

Publicerad den 12 augusti 2009  (Läst 3 867 gånger.)

– Vi måste sätta oss ner och diskutera hur detta ska kunna styras upp till att bli ett större projekt. Det känns som det är något speciellt på gång, säger Roland Peterson, marinarkeolog vid Vänermuseet i Lidköping.
Fyndet i maj gjordes när 50 dykare under tre veckors tid dokumenterade vrak och letade efter nya, i ett samarbete mellan sjöräddningen och
Vänermuseet.
På ett av de vrakskepp som då upptäcktes fann man bland annat ett svärd, där själva skidan satt kvar – vilket enligt Roland Peterson är mycket ovanligt.
Skepp nummer två, som hittades nyligen, ligger bara ett par hundra meter från ”majfyndet”.
– Det är kanske 18 meter långt, klinkbyggt och ligger i en lergrop som det grävt åt sig själv. Fyra stycken svärdsliknande föremål har påträffats, berättar Roland Peterson.
Han tror att det senaste fyndet är äldre än det som gjordes i maj, och menar att fynden i Lurö-skärgården är av den omfattningen att Vänermuseet och länsstyrelsen i Värmland nu måste diskutera hur man ska hantera alltihop.
Roland Peterson fortsätter att dyka i området, tillsammans med andra intresserade, ända fram till november.
– Det känns som allt­ihop kan svälla ut till något betydligt större, säger han.

2009-08-12 07:58 BJÖRN STEFANSON bjorn.stefanson@vf.se l 054-17 55 44

KÄLLA: Värmlands folkblad
http://www.vf.se/Nyheter/Varmland/Nya-fynd-av-vrak-i-Luro-skargard-090812.aspxTaggar:  Vrakfynd
Anders Ståhl
Anders Ståhl

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Trålfiske tillåtet i ny nationalpark

2009-08-12
Trålfiske tillåtet i ny nationalpark
Just den bilden vill jag helst inte att ni använder i tidningen. Det där är lite känsligt, säger Lisbeth Jonsson, marinbiolog på Sven Lovén centrum för ..»

Oväntat möte i vattnet utanför Älgön

2009-08-12
Oväntat möte i vattnet utanför Älgön
- Vi trodde det var en haj eller en tumlare, så vi vände båten och tog en närmare titt, berättar han. Men till hans stora förvåning, och säkert många ..»
2009-08-07
Guld bärgat från "Polar Mist"
Det var i januari i år som ”Polar Mist” gick till botten i det förrädiska sundet mellan Eldslandet och chilenska fastlandet. Fartyget hade då övergivits ..»
2009-08-03
Knivhotad för dykutrustning
På måndagsmorgonen blev en man i Brastad utanför Lysekil knivhotad efter det att han försökt ta tillbaka den dykutrustning han en kort stund tidigare ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »