Namn: Lösen:

Dykförbud på vraket utanför Sturkö

Publicerad den 24 juni 2012  (Läst 2 861 gånger.)

PRESSRELEASE
Det medeltida vraket utanför Sturkö har varit känt sedan 2006. Kompletterande dokumentation genomfördes under hösten 2011 och rapporten har nu kommit. Vraket har uppmärksammats stort i media de senaste dagarna. Det gör att hotbilden för det känsliga vraket har ökat och därför har Länsstyrelsen Blekinge län beslutat om att inrätta skyddsföreskrifter för vrakområdet.

Bakgrund
År 2006 rapporterades ett vrak in till Länsstyrelsen Blekinge län. Kalmar läns museum fick i uppdrag av Länsstyrelsen att genomföra en besiktning och ta prover för en dendrokronologisk datering av vraket. Denna visade att skeppsvirket sannolikt avverkats 1260-1290 och att träden vuxit i området Blekinge, Kalmar län och Öland. I oktober 2011 fick Kalmar läns museum ett nytt uppdrag av Länsstyrelsen. En förnyad besiktning genomfördes för att få en mer exakt positionering och försöka dokumentera vraket mer utförligt.

Läs mer på:
http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/arkeologi-och-fornlamningar/Pages/medeltida-vrak-utanfor-sturko.aspxTaggar:  Dykförbud
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Dykförbudet vid S/S Belliver upphävt.

2012-06-11
Dykförbudet vid S/S Belliver upphävt.
Utgående från de uppgifter man i dag känner till kan avspärrningen minskas till det nu gällande området. Innanför avspärrningen är all undervattensverksamhet ..»

Remissvaren kring Dalarö Skeppsvraksområde

2012-06-09
Remissvaren kring Dalarö Skeppsvraksområde
Svarstiden på Haninge kommuns remiss rörande ett kulturreservat kring fartygsvraken runt Dalarö har gått ut och föreningen P2-Svenskt Vrakskydd har begärt ..»

Costa Concordia bärgas

2012-06-09
Costa Concordia bärgas
Ett halvår efter förlisningen är det nu klart. Costa Concordia skall skrotas. Två specialistföretag, amerikanska Titan Salvage och italienska Micoperi, ..»

Dykförbud på

2012-06-08
Dykförbud på "Resande Man"
Länsstyrelsen har i dag fattat beslut om dykförbud vid vraket efter vad som tros vara kronoskeppet ”Resande Man”. Förbudet gäller ett område med 300 meters ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »