Vraken Hajen och Matilda bojade i Vättern
Publicerad den 27 juni 2022 (Läst 2 246 gånger.)
Efter år av skräprensande av Hjo dykarklubb så kan dykare nu njuta av två färdigbojade vrak.
Bojning av vrak. Foto: Hjo dykarklubb
Medlemmar i Hjo dykarklubb har under flera år brottats med att rensa de två vraken, Hajen och Matilda, från spöknät, fiskelinor och trollningsredskap. Varje år har nya redskap återfunnits och till slut bestämde sig dykarna för att göra något åt saken.
Det senaste året lade man parkeringsringar och kätting på botten utanför vraken med permanent lina och röda ytbojar.
-Det här gör det lätt för trollingfiskare att gira undan från bojar och vrak, säger Ulf Sylow-Rynning, både fiskare och dykare. Dykbåtar kan lägga till vid de röda ytbojarna med lång förtöjningslina. Sedan följer dykarna nedstigningslinan till insimningslinan med gul boj på ~26 m djup och följer den till vraken, som ligger på dryg 30 m djup botten. På vägen tillbaka följer dykarna linan tillbaka och kan använda bojlinan till ytan som referens vid uppstigning och säkerhetsstopp.
Med ytbojarna hoppas man nu att den återkommande förstörelsen av vraken p.g.a temporära ankringar och tappade fiskeredskap försvinner.
-Vi ser det här som ett win-win-projekt, säger Karola Svensson, ordförande i Hjo Dykarklubb. För dykare blir det både lättare och säkrare att besöka de båda vraken. Trollingbåtarna kan undvika att köra nära och slipper att fastna och förlora sina redskap. Vraken skyddas från redskap och förtöjningar. Dessutom har det varit ett intressant och utvecklande projekt för dykarklubben. Nu hoppas vi att många dykare tar möjligheten att besöka de båda vraken.
Vi är glada att Leader Östra Skaraborg och Jordbruksverket har varit med och finansierat bojningen vilket gjort det här möjligt, tillägger Karola Svensson.
Båda vraken var från början tvåmastade vätterskutor i trä, som sjönk i slutet av 1800-talet. Matilda var lastad med potatis, Hajen, eller TageTure som var det riktiga namnet, var lastad med tegel.
Idag ligger båda vraken kölrätt på drygt 30 m djup. Matilda har fallit sönder mycket men kvar på däck ligger ankare, taljor och även bläckhornet i glas. Hajen var lastad med tegel när hon sjönk och en del av lasten finns kvar. En av masterna står fortfarande upp, den andra ligger över relingen.
Taggar: Vrakskydd Vättern Skrotrensning Marinarkeologi Dyksäkerhet Dykpark