Namn: Lösen:

Vrakfynd i öresund kan vara dansk krigsbåt

Publicerad den 5 februari 2002 


MALMÖ (TT)
Ett gammalt vrak som hittats i södra Öresund har väckt förhoppningar om en smärre arkeologisk sensation.

Havsbotten strax söder om Öresundsbron har undersökts inför byggandet av en vindkraftpark.
I november hittade dykare ett gammalt fartygsvrak, vars ursprung inte med säkerhet har kunnat fastställas ännu. År 1565 förliste det danska krigsfartyget Engeln i samma område, rapporterar TV 4 Öresund. Hittills har det inte gått att få något entydigt svar på hur gammalt det vrak som nu har hittats är, men det finns indikationer på att vraket är från 1500- eller 1600-talet, uppger antikvarie Jan Öijeberg för TT.
- Det är inte var dag man hittar så gamla fartyg, så visst är det en smärre sensation om det skulle vara Engeln vi stött på. Men i dagsläget kan vi inte alls säga det säkert, betonar han. Han var själv med och hittade vraket och har nu för Malmö Kulturmiljös räkning skrivit en rapport till länsstyrelsen, som ska fatta beslut om vad som ska hända med det framöver. Öijeberg förordar att fler försök görs att åldersbestämma vraket och att det görs en noggrann ritning av det. Länsstyrelsen ska också ta ställning till om en skydds- och bevarandeplan ska upprättas för vraket. - Det kommer förmodligen att hamna mellan två vindkraftverk och frågan är då vad som händer med strömmarna där nere, säger Jan Öijeberg.Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2002-02-04
Göteborgs festival för Undervattensfilm
Nordens första filmfestival med undervattenstema drar igång den 8e och håller på tom. den 17e. Filmvisning kommer att äga rum på Hagabion, Linnégatan ..»
2002-01-28
Lungröntgen ej längre krav vid sportdykning
Informationen kommer även att gå ut via brev till berörda. Nedan finns ett utdrag från utredningen som har lett fram till detta beslut. Med vänlig ..»
2002-01-25
Dyksäkerhetskonferens på Älvsjömässan
INBJUDAN Intressenter "Sportdykarsverige" Sjösäkerhetsrådet inbjuder till en konferens rörande dyksäkerhetsfrågor. Medarrangörer är SSDF, NAUI; PADI ..»
2002-01-24
B-17 funnen i Krotatien
I Juli 2001 hittades ett Engelskt bombplan av modellen B-17 i Kroatien på 70 meters djup. Planet, som är i bra kondition, är nu filmat och dokumenterat. Njut ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »