Namn: Lösen:

Askfatshamnen - Dalarö Askfatsvraket


Län: Stockholms län
Fler dykplatser i Stockholm
Dyktyp: VRAKDYK
Båt krävs: Nej
Maxdjup: 13
Svårighetsgrad: LÄTT
Luftfyllning: Vrakdykarpensionatet
Askfatshamnen - Dalarö Askfatsvraket dykplats
Askfatshamnen - Dalarö Askfatsvraket dykplats
Askfatshamnen - Dalarö Askfatsvraket dykplats
Askfatshamnen - Dalarö Askfatsvraket dykplats

Vägbeskrivning

Sätt gps:en på Askfatshamnen och parkera längst fram vid vändplan.

https://goo.gl/maps/qd63PAQ155Hb2oKx5Dykbeskrivning

Kliv i från den lilla stranden precis vid vändplanen ute vid piren. Enklast är följa berget hela vägen bort till bryggorna, det tar ca 20 minuter att simma dit. Finns en del skoj att hitta på vägen bort, bl a en eka och annat skrot. När man simmar över ett grovt dagvattenrör är det dags att börja titta efter rätt brygga. Den brygga som ligger direkt ovanför den snedställda bryggan på kartan är bryggan att utgå från. Det kan vara så att dagvattenröret faktiskt går upp precis vid den bryggan, minns inte riktigt. Från bryggan är det nästan rak västlig riktning ut till vraket. Ca 30-40 fentag så är man i rätt område. Vi fann vraket på vår vänstra sida när vi följde 270 grader så rätt kurs kanske är något lägre. Om någon gillar att dra lina så är dagvattenröret en bra utgångspunkt.

Vraket är ett gammalt segelfartyg i trä, ca 12 meter långt och ligger på 13 meters djup. Masten har rasat ner över styrbord sida. Vraket är skrovhelt men trät har börjat rasa in på sina ställen. I fören finns det lite mindre lastutrymmen att kika in i. Många intressanta trädetaljer och mässingsdetaljer finns att beskåda. Bor lite fiskar i utrymmena på vraket.
Helt klart värt ett besök eller två.

Mer info:
https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/d0ea595b-60ee-4948-9636-c6b95851b70a
https://www.dykarna.nu/forum/nar-kom-massing-pa-segelskutor-dalaro-333497/

Att tänka på

Det är en lång simning så extraluft är att rekommendera om man inte dyker från båt. Det är mycket båttrafik i området så undvik uppstigning i det fria. Blåser det mer än 7 m/s från SV riktning så skippa denna dykplats då det är mycket vågor och fullt med vindsurfare både på parkeringen och i vattnet.

Uppgifterna upplagda av
Tim Hedefalk

* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.

Kommentarer om dykplatsensida 1 av 1.      Totalt 1 kommentarer.

Klicka för förstoring
Betyg: Betyg: 7
Nu går det en lina ut till vraket. Den sitter i dagvattenröret på 7m djup. Följ berget bort bara så simmar man på röret.

2023-12-17
Skrivet av: Tim Hedefalk

Kommentera dykplats